Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 13:11

Ο αν.ΥΠΕΝ Σ.Φάμελλος για τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην κτηματογράφηση

«Θα έχουμε μια διαχρονική, υψηλής ποιότητας, αποτύπωση δεδομένων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην κτηματογράφηση και τη συγκέντρωση των δεδομένων από την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων και του κτηματολογίου σε έναν οργανισμό.

«Δυστυχώς, η χώρα μας είχε μείνει πίσω από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της οργάνωσης των αρχείων του κράτους. Το 2015 μόνο το 25% της χώρας είχε ενταχθεί στο κτηματολόγιο κι ενώ ήταν ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής [...] Αλλάξαμε τις προδιαγραφές για τον παγωμένο διαγωνισμό του 2013, ο οποίος επαναπροκηρύχθηκε το 2016 και τώρα είμαστε στο σύνολο της επικράτειας -γιατί αυτό ενδιαφέρει τον πολίτη- σε μία μελέτη κτηματογράφησης για το 60% της χώρας», είπε ο κ. Φάμελλος.
«Πρακτικά», εξήγησε, «στο 31% έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο δικαιωμάτων, οι πολίτες μπορούν να βρουν ηλεκτρονικά τους τίτλους και τα δικαιώματά τους, που είναι στο κτηματολόγιο και μπορούν από εκεί να κάνουν εύκολα όλες τις πράξεις των συμβολαιογράφων, ενώ έχουμε 70 συμβάσεις με μελετητές για την κτηματογράφηση του 60%».
Σχετικά με την πορεία υλοποίησης της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης και την ενημέρωση των πολιτών, επισήμανε: «Ο πολίτης μπορεί να βρει στο "ktimatologio.gr", αν η περιοχή του είναι σε μελέτη κτηματογράφησης, υπάρχουν οι λεγόμενοι ορθοφωτοχάρτες, που είναι απλές δορυφορικές φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες κάποιος μπορεί να προσανατολιστεί, για να δει πού βρίσκεται η περιοχή του». Για τις εφαρμογές υποστήριξης της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων σημείωσε: «Μέχρι τώρα έπρεπε ο πολίτης να πάει στην περιοχή του, στον νομό του, για να υποβάλει την δήλωση κτηματογράφησης. Τώρα μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική εφαρμογή [...] Υπήρχαν πράγματι και προβλήματα γι' αυτό και πρόσφατα έγινε μια αύξηση της δυναμικότητας της ηλεκτρονικής εφαρμογής [...] Από εδώ και μπρος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και τα τοπογραφικά».
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών για ιδιοκτησίες τους που είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, υπενθύμισε: «έχουμε και τα γραφεία κτηματογράφησης [...] δηλαδή αν κάποιος ενδιαφέρεται για τις περιοχές Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά, Φλώρινα και είναι στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν δύο γραφεία κτηματογράφησης -το ένα στην Καλαμαριά και το άλλο στο Φιξ- όπου μπορεί κανείς να πάει σε δικηγόρους και μηχανικούς που υπάρχουν εκεί και να υποβάλει και εξ αποστάσεως -αλλά σε γραφείο πια- την αίτησή του». Άρα «έχουμε δύο διαδικασίες, την ηλεκτρονική εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης, αλλά και τα γραφεία κτηματογράφησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που η Αθήνα εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο».
Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις όπου τα τοπογραφικά στοιχεία είναι ελλιπή ο αναπληρωτής υπουργός, απάντησε: «Για να μην υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης πλέον υπάρχουν και έξυπνες εφαρμογές για το τηλέφωνο. Μέσα από τη σελίδα "ktimatologio.gr" μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει τη σχετική εφαρμογή, να κατεβάσει τις συντεταγμένες στο κινητό του, να πάει στις τέσσερις γωνίες του αγροτεμαχίου του και να κάνει δήλωση εντοπισμού, υπάρχουν και τέτοια εργαλεία, αν υπάρχει έλλειψη προσανατολισμού ή έλλειψη αναγνώρισης του δορυφορικού χάρτη».
«Η Ευρώπη προτεραιότητα στην κάλπη των ευρωεκλογών»
Ερωτηθείς, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών ο κ.Φάμελλος απάντησε: «Από τα κείμενα συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δηλώσει ότι πιστεύουμε πως η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη του 2015, τότε που υπήρχε ένα κίνημα "μένουμε Ευρώπη ή όχι" -μία συζήτηση ψευδής και ψευδεπίγραφη κατά την άποψή μου- εμείς είχαμε δηλώσει ότι αυτό που διεκδικούμε είναι περισσότερη Ευρώπη, για να είναι καλύτερη η Ευρώπη. Προφανώς στις εκλογές για εμένα και όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το επίδικο και το ζητούμενο είναι η καλύτερη Ευρώπη. Ο Έλληνας πολίτης, αλλά και ο Ευρωπαίος πολίτης, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ζούσε μια Ευρώπη, η οποία ασχολήθηκε μόνο με τους αριθμούς ή με τη γραφειοκρατία της και πάρα πολλοί Ευρωπαίοι ένοιωθαν μακριά από την Ευρώπη [...] Έχουν γίνει λάθη που δημιούργησαν μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις και δυστυχώς αυτά τα λάθη οδηγούν πλέον και σε μια ακροδεξιά έξαρση στην Ευρώπη που προφανώς συνδέεται και με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δεν έχει μπορέσει να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις η Ευρώπη, άρα προφανώς αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι η ευρωπαϊκή κάλπη θα πρέπει να επιλέξει να δώσει πιο μεγάλη δύναμη στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν τη συνοχή, τη δημοκρατία αλλά και την πραγματική αλληλεγγύη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Πρέπει να μιλήσουμε για το τι Ευρώπη θέλουμε και θεωρώ ότι αν κάνουμε το λάθος και ξεχάσουμε αυτή την κουβέντα στις ευρωεκλογές και ασχοληθούμε μόνο με το πώς κάποιος θα επιδείξει τη δύναμη του ή όχι, θα χάσουμε τελικά το επίδικο», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε το μήνυμα να είναι πολλαπλό --και το τι Ευρώπη θέλουμε, αλλά και το ότι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει έξω από τη λιτότητα, τα μνημόνια και τη χρεοκοπία, γιατί αν κάποιος επικροτήσει τη ΝΔ, επικροτεί το κόμμα που απέλυε εργαζόμενους, που έκλεινε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που χρεοκόπησε την Ελλάδα».
Αναφορικά με το εγχείρημα της συγκρότησης ευρύτερου προοδευτικού μετώπου ο κ. Φάμελλος παρατήρησε ότι «είναι ένα ενδιαφέρον μέλλον για όλους μας και στο ευρωκοινοβούλιο αυτή η συμμαχία έχει αρχίσει και διατυπώνεται, οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Αριστερών και των Πρασίνων είναι στην ίδια κατεύθυνση ως προς τα ζητήματα του προοδευτικού μετώπου κόντρα στην ακροδεξιά και τον φασισμό».
«Νομίζω ότι και στη χώρα μας υπάρχει η αντίστοιχη συζήτηση, όχι μόνο με τις κυβερνητικές αλλαγές, δηλαδή τη διεύρυνση της κυβέρνησης και τη συμμετοχή νέων συναδέλφων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο σε αυτή, αλλά και στο κοινωνικό επίπεδο, όπου πολλοί καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στο χώρο του κέντρου και πρώην χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας όταν συζητάνε με τον κ. Μητοστάκη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη. Αυτό το λάθος που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, πάρα πολλά στελέχη του αλλά κυρίως οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι "δεν βγαίνει" με τον κ. Μητσοτάκη προκοπή για τη χώρα. Πρέπει να πάμε σε μα προοδευτική συζήτηση όπου εμείς δεν βάζουμε προτεραιότητες κυριαρχίας, λέμε "ελάτε να συζητήσουμε όλοι μαζί" για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

DIEK ARKADIA 2

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022