Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 15:54

Ανατρέπονται τα δεδομένα για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ανατρέπονται τα δεδομένα αναφορικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στο δημαρχείο Καλαμάτας.

«Η κ. Μηλίτση ανέτρεψε όλα τα δεδομένα με αυτά που κατέθεσε στο χθεσινό συμβούλιο, γνωστοποίησε στοιχεία που δεν τα γνωρίζαμε», τόνισε ο δήμαρχος.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την κατάθεση της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση, αναφέρουν πως τα αρχαία δεν βρίσκονται τελικά στην πλατεία της Υπαπαντής, αλλά στο ρείθρο, στο πεζοδρόμιο και προς το δρόμο ενώ τα τοιχεία βρίσκονται κάθετα του δρόμου, οπότε είναι εκτός πλατείας.

Επιπλέον, η κατάχωση έγινε χωρίς να το γνωρίζει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Νικόλαος Γιαλούρης.

Και τέλος σε ανασκαφές και σε τομές δεν βρέθηκαν καθόλου αρχαία πάνω στην πλατεία της Υπαπαντής.

«Έχουμε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του έργου ως δήμος, είναι μια ανάπλαση που έχει να προσφέρει πολλά. Εμείς θα συνεχίσουμε, με πλέον νέα δεδομένα, αυτό που έχουμε κάνει τον προηγούμενο καιρό με θέληση να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά και να αναβαθμιστεί η περιοχή», επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος.

Ακούγοντας προσεκτικά τα νέα δεδομένα η δημοτική Αρχή αποφάσισε ότι θα πρέπει να κινηθεί σε 3 πλαίσια, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Α. να τονιστεί ότι η ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων πρέπει να γίνει μέσα από σωστική ανασκαφή

Β. να υποστηριχθεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, με την διασφαλισμένη χρηματοδότηση που ήδη υπάρχει

Γ. να συνεχίσει η δημοτική αρχή να συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία και να αξιολογήσει το τοπογραφικό που κατέθεσε η κ. Μηλίτση, να σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να λάβουν έγκριση για σωστική ανασκαφή

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενώ αναφέρθηκε ακόμα στην παρουσία του Βασίλη Τζαμουράνη επικεφαλή της παράταξης “Πρότυπος Δήμος”, στην χθεσινή συνεδρίαση, ο οποίος όπως δήλωσε μιλούσε για συστηματική ανασκαφή ενώ εχθές για πρώτη φορά μίλησε για σωστική ανασκαφή, ο Μανώλης Μάκαρης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», συνέχισε να μιλάει για συστηματική ανασκαφή και ο Βασίλης Κοσμόπουλος επικεφαλής της δημ. παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά» , όπως τόνισε ο δήμαρχος, ήταν συναινετικός αλλά παρόλα αυτά δεν έπεισε τους συνεργάτες του, ώστε να υπάρχει μια κοινή απόφαση.

Κλείνοντας τόνισε πως «Διαβεβαιώνω τους πολίτες πως και η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει και η ανάδειξή των αρχαίων θα πάρει το δρόμο της εντός της παρούσης θητείας. Προχωράμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».

Κωνσταντίνα Δημοπούλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα