Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 12:52

«Πράσινο φως» για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Θερμαϊκού

Προχωρά η τμηματική οριοθέτηση των 14 ρεμάτων στην περιοχή των διοικητικών ορίων των δημοτικών κοινοτήτων της Περαίας, των Ν. Επιβατών και της Αγ. Τριάδας.

Με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , Αρ. Φύλλου 17 στις 2 Φεβρουαρίου 2018, άρονται τα τελευταία εμπόδια για την υλοποίηση ενός έργου απόλυτης προτεραιότητας για τον δήμο Θερμαϊκού, αυτό της τμηματικής οριοθέτησης των δεκατεσσάρων (14) ρεμάτων, εντοπισμένων στην περιοχή των διοικητικών ορίων των δημοτικών κοινοτήτων της Περαίας, των Ν. Επιβατών και της Αγ. Τριάδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, οι φυσικές κοίτες των ρεμάτων δεν υφίστανται, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια από το 1966, με αποτέλεσμα την πλήρη καταπάτησή τους από οικοδομικά τετράγωνα. Συνέπεια η εκτόνωση των παροχών μέσω του οδοστρώματος και ένα διογκωμένο αντιπλημμυρικό πρόβλημα. Οι κίνδυνοι αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα σχεδόν 1,5 χρόνο νωρίτερα, με τις καταστροφικές πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016, που έπληξαν τον δήμο Θερμαϊκού και άφησαν στο πέρασμά τους αναρίθμητες ζημιές και προβλήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το παρόν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τον καθορισμό των οριογραμμών των 14 ρεμάτων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, που σημειώθηκαν τότε, ένα μέτρο πρόληψης υψίστης σημασίας και παράλληλα, εργαλείο απαραίτητο για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία. Με την έκδοση του Π.Δ. ολοκληρώνεται η συμπλήρωση του Φακέλου Δημοπράτησης του έργου «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία της Δ.Ε. Θερμαϊκού» και οδηγούμαστε προς τον τελικό σκοπό, που είναι η υποβολή του φακέλου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 7.200.000,00 ευρώ.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε: «Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αγ. Τριάδα, στους Ν. Επιβάτες και στην Περαία, που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες, γίνεται πραγματικότητα. Είχαμε, από καιρό, επισημάνει την αναγκαιότητα για ολοκλήρωση των μελετών, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της θωράκισης του δήμου μας έναντι των πλημμυρικών φαινομένων. Τρία χρόνια τώρα κινήσαμε γη και ουρανό για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, με συνεργασία Πολιτείας, Περιφέρειας και Δήμου και επιτέλους, τόσο η υδραυλική μελέτη, προϋπολογισμού 7.200.00,00 ευρώ, όσο και η οριοθέτηση είναι έτοιμες για υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2018, ώστε να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και πλέον αισιόδοξοι , ότι μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, η περιοχή να έχει θωρακιστεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που αντιμετώπισε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 2016, που είχαν σαν αποτέλεσμα, μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, ο Δήμος μας να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα