Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 12:05

Νέο νομοσχέδιο το 2018 για τις οικιστικές πυκνώσεις

Για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «το 2017 αναρτήθηκε στη χώρα μας περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο 35% της χώρας. Από αυτό το 35% κυρώθηκε ήδη και έχουμε δασικό χάρτη στο 32% της Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Στο υπολειπόμενο 3% είναι μέσα οι περιοχές που έχουμε αντιρρήσεις, ενστάσεις και οικιστικές πυκνώσεις».

«Άρα τα 35.000 στρέμματα στα 75.000 πανελλαδικά που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αφορούν το ένα τρίτο, το πρώτο ένα τρίτο της ανάρτησης όπου τυχαίνει να είναι το 100% της Χαλκιδικής και το 80% της Θεσσαλονίκης μέσα και σημαίνει ότι έχουμε πολλές περιοχές εκτός σχεδίου με πυκνή δόμηση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπου πρέπει να εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και του δασικού χάρτη γιατί μπορεί να έχουμε συγκρούσεις μεταξύ δασικών χρήσεων και κατοικίας» σχολίασε.

Ειδικά για τις οικιστικές πυκνώσεις διευκρίνισε ότι είναι οι περιοχές που οι δήμοι δήλωσαν ότι υπάρχει πυκνή εκτός σχεδίου δόμηση και πρέπει να εξεταστεί ειδικότερα σε σχέση με τη δασική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σχετικό νομοσχέδιο γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία στις οικιστικές πυκνώσεις και να υπάρχει ισοζύγιο περιβάλλοντος, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες επίλυσης θεμάτων ιδιοκτησίας πολιτών. Σε αυτό το μήκος κύματος διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στους δασικούς χάρτες όπου δεν αμφισβητήθηκαν δικαιώματα αγροτών ή καλλιεργητών ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτραπεί καμία αυθαιρεσία, καταπάτηση και εμπορική χρήση του δάσους. «Αν υπάρχει εμπορική χρήση, καταπάτηση δάσους για οικοπεδοποίηση, φιλέτα, πισίνες και βίλες αυτά θα μας βρουν αντίθετους» είπε και πρόσθεσε: «όλο το κτηματολόγιο περιμένει δασικούς χάρτες και οικιστικές πυκνώσεις για να κλείσει και εμείς έχουμε βάλει ένα πλάνο μέχρι το 2020 να έχουμε κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες της χώρας».

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα