Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 11:12

ΔΣΚ: Αναγκαίο το Κτηματολογικό Γραφείο στην Κυπαρισσία

Την αναγκαιότητα ίδρυσης υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία για την εξυπηρέτηση των κτηματολογικών αναγκών του τόπου τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη, την Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση Α.Ε. και τους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας.

Αναλυτικά στην επιστολή του Δ.Σ.Κ. αναφέρονται τα εξής:

«Με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όσον αφορά ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδρύεται Κτηματολογικό Γραφείο στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας και Υποκαταστήματα αυτού του Κτηματολογικού Γραφείου στο Ναύπλιο, την Κόρινθο, τη Σπάρτη και την Καλαμάτα, δηλαδή στις έδρες των αντίστοιχων νομών-αντιπεριφερειών.

Στις πιο πάνω πόλεις εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης.

Στην Κυπαρισσία και στο Γύθειο επίσης εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης, δηλαδή στο Νομό Μεσσηνίας εδρεύουν δύο Πρωτοδικεία ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Κυπαρισσία στου οποίου την τοπική πρωτοδικειακή περιφέρεια ανήκει και η τέως τοπική ειρηνοδικειακή περιφέρεια Φιγαλείας, η οποία και δεν απεσπάσθη το έτος 1990 όπως εκείνες των Ειρηνοδικείων Αρήνης και Ανδριτσαίνης, οι οποίες έχουν υπαχθεί έκτοτε στο Πρωτοδικείο Ηλείας.

Σημειώνεται ότι ενώ δεν ιδρύονται Υποκαταστήματα Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία καθώς επίσης και στο Γύθειο, αλλά και στα Καλάβρυτα και στην Ορεστιάδα, πόλεις στις οποίες επίσης εδρεύει Πρωτοδικείο, αντιθέτως ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου στις πιο κάτω πόλεις στις οποίες εδρεύει δεύτερο Πρωτοδικείο στον ίδιο νομό ήτοι: 1. στην Αμαλιάδα (αλλά και στον Πύργο Ηλείας), 2. στο Αίγιο (αλλά και στην Πάτρα Αχαΐας, υπενθυμίζεται ότι δεν ιδρύεται στα Καλάβρυτα στα οποία εδρεύει τρίτο Πρωτοδικείο), 3. στο Αγρίνιο (αλλά και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας), 4. στη Θήβα (αλλά και στη Λειβαδιά Βοιωτίας), 5. στα Γιαννιτσά (αλλά και στην Έδεσσα Πέλλας), δηλαδή σε πόλεις που απέχουν ελάχιστα μεταξύ των, επίσης δε και σε διάφορες άλλες πόλεις του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου στις οποίες δεν εδρεύει Πρωτοδικείο.

Η παράλειψη ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην πόλη της Κυπαρισσίας καταδεικνύει ότι οι συντάκτες του σχεδίου αυτού του νόμου δεν έχουν εκτιμήσει ορθά την πραγματική κατάσταση, τις ανάγκες του τόπου μας και των κατοίκων του, ότι ο τόπος μας είναι μια περιοχή με οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή, υποβαθμίζει δε τον τόπο μας, ότι δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργείται εξαναγκάζοντας όλους όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα να απευθύνονται, αν και αφ’ ενός δικαιούνται να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, αφ’ ετέρου δε έχει χρέος προς τούτο η Πολιτεία, στο ιδρυόμενο Υποκατάστημα Καλαμάτας για να επιλύουν τα θέματά τους, θα μετακινούνται δε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, οι οποίες υπερβαίνουν τα δάκτυλα και τριών χειρών, με ιδιωτικά ως επί το πλείστον μέσα μετακίνησης, αφού είναι γνωστόν ότι δεν υπάρχει πυκνή συγκοινωνία μεταξύ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της Τριφυλίας, όπως προαστειακός σιδηρόδρομος κλπ. , πλην των αραιών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, με συνέπεια να υποβάλλονται σε υπερβολικές δαπάνες μετακίνησης, σε απώλεια πολυτίμου χρόνου, ιδία εργατοωρών, σε ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, θα αισθάνονται ως παραγκωνισμένοι πολίτες μιας μητρυιάς πατρίδας απογοητευμένοι, πικραμένοι για τις ταλαιπωρίες τις οποίες η Πολιτεία θα τους επιδαψιλεύει.

Τυχόν επίκληση, κατ’ ουσίαν εν αμαρτίαις πρόφαση, όπως ορθά πρέπει να εκτιμηθεί, περί ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Υποκατάστημα Καλαμάτας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ανήκει και ό,τι θα ανήκει στο ιδρυθησόμενο Υποκατάστημα Κυπαρισσίας, δεν συνιστά λόγο μη ίδρυσης Υποκαταστήματος στην Κυπαρισσία, ενώ εξάλλου δεν συνιστά λόγο αποκλεισμού για ίδρυση άλλων Υποκαταστημάτων αλλού, όπως προαναφέρεται. Πρόκειται για δυσμενή διαφορετική μεταχείριση της Πολιτείας και της Διοίκησης η οποία δεν λειτουργεί ασκώντας χρηστή διοίκηση κατ’ ισονομίαν και ισοπολιτείαν μη ρυθμίζοντας ίδιες περιπτώσεις κατά τον ίδιο τρόπο, εάν παραλείψει να ιδρύσει Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία, μετερχομένη άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για όμοιες περιπτώσεις.

Είναι επομένως απολύτως αναγκαία η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία για την ευχερή εξυπηρέτηση των κτηματολογικών αναγκών του τόπου μας, ούτε δε εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα αποκέντρωσης ή συμπίεσης κόστους η τυχόν άρνηση πρότασης ίδρυσής του και εν τέλει ίδρυσής του από τις θεσμοθετημένες από τον Καταστατικό Χάρτη της Χώρας Αρμόδιες Εξουσίες, εξάλλου (θα) πρόκειται περί Περιφερειακής Υπηρεσίας, Υποκαταστήματος (ενός) Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος στο σύνολό του θα είναι, ή τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα είναι, βιώσιμος και δεν (θα) πρόκειται περί (ενός) Υποκαταστήματος Ιδιωτικής Επιχειρήσεως η οποία ενεργεί απολύτως και αποκλειστικώς με χρηματοοικονομικά κριτήρια.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα