Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 10:41

Η κατοικία και οι σύγχρονες τάσεις

Η πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου να προστατευθεί από τις αντιξοότητες της φύσης γέννησε την κατοικία από τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας.

Το καταφύγιο που προσέφερε προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, οδήγησε στην κοινωνικοποίηση των πρώτων προγόνων, ενώ με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε παράλληλα με τον άνθρωπο, αποτελώντας αρχετυπικό αίτιο για την γένεση της αρχιτεκτονικής τέχνης.

Η ανάγκη για κατοίκηση, πρωτόγονη και όμως διαχρονική, συνυφασμένη απόλυτα με την ανθρώπινη ύπαρξη, υπάρχει έντονη και σήμερα στον σύγχρονο κόσμο. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η έννοια της κατοικίας και ιδίως της ιδιόκτητης κατοικίας αποτελεί πρώτο στόχο στο αξιακό μας σύστημα, που τοποθετεί την ανάγκη για την «απόκτηση ενός κεραμιδιού πάνω από το κεφάλι μας», ύψιστο σκοπό για κάθε νοικοκυριό, ενώ το ποσοστό ιδιοκατοίκησης της χώρας, αποτέλεσμα της μετεμφυλιακής ανάγκης για στέγαση, αποδεικνύει την μεγάλη προτεραιότητα που έχει η κατοικία για τον Έλληνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του πολιτικού μηχανικού, Βασίλη Παπαευσταθίου, στο δεύτερο τεύχος του "Go On", στον παρακάτω σύνδεσμο

2o τεύχος Go On

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα