Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 15:46

Πρόταση για ενιαίο ψηφιακό χάρτη από τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Την πρότασή του για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τις θεσμικές γραμμές, δηλαδή όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια και να υλοποιήσει μία μικρή ή μεγάλη επένδυση στη χώρα, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Ο κ. Στασινός μιλώντας για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη «ΟΝΕ click LIS», τόνισε ότι: «Είναι τεχνολογικά απλό, πρακτικά υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο - εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο - σε δύο χρόνια να έχουν όλοι οι πολίτες, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και οι μεγάλοι επενδυτές, όλες τις διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή τους».

Το έργο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, ενώ θα συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και στο να σταματήσει το φαινόμενο της ματαίωσης επενδύσεων στη χώρα.

Κομβικό σημείο στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. «Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη», τόνισε ο κ. Στασινός, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».

Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ και περιμένει να το ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.

«Θα το παλέψω με όλες μας τις δυνάμεις και μέχρι να γίνει η πρόταση για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι «τέτοια συστήματα έχουν από πολλά χρόνια όλες οι σύγχρονες χώρες».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022