Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 16:04

Αποστόλου προς ψαράδες: Στόχος μας η πλήρης ενεργοποίηση μέτρων του νέου ΕΠΑΛΘ

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να γίνει πλήρης ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας το προσεχές διάστημα, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, χθες στην Καβάλα.

Ο κ. Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020, επισήμανε ότι η διαρκής δοκιμασία που υφίσταται η αλιεία από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την απώλεια εισοδήματος που υπόκεινται ιδιαίτερα οι παράκτιοι αλιείς στην περιοχή του Σαρωνικού από τη ρύπανση, αλλά και οι υπόλοιποι αλιείς της χώρας, μας υποχρεώνει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αλιεία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΚΕΘΕ, δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση ψαριών και οστράκων. Το ΕΠΑΛΘ 2014-2020, συνέχισε, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των πληγέντων αλιέων.

Οι συνολικοί πόροι του νέου Προγράμματος, κοινοτικοί και εθνικοί υπερβαίνουν τα 520 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση και της ιδιωτικής συμμετοχής θα ανέλθουν στα 780 εκατομμύρια. Οι πόροι αυτοί θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, η ενεργοποίηση του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων ξεπερνά σε ποσοστό το 60% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος, ενώ στις εντάξεις, η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανήλθε στο 21,63 %.

Ο υπουργός, ανακοίνωσε επίσης, ότι άμεσα θα ενεργοποιηθούν και δράσεις που αφορούν στον έλεγχο της αλιείας και στην ανάπτυξη κλάδων που έχουν επιδείξει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, όπως της υδατοκαλλιέργειας.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα