Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 22:47

Μαθητές στέλνουν στο διάστημα τοπικά προϊόντα

Μαθητές θα στείλουν μεσσηνιακά προϊόντα στο διάστημα το 2018. Πρόκειται για ένα παγκόσμιας πρωτοπορίας επιστημονικό εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν παιδιά σχολείων της Καλαμάτας, τα οποία θα σχεδιάσουν μικροδορυφόρο που θα εκτοξεύσει τα τοπικά προϊόντα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα και όταν επιστρέψουν στη γη θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τη «συμπεριφορά» τους, στο εξωτερικό αυτό περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Στόχος είναι η ώθηση των μαθητών στις νέες τεχνολογίες της Αεροδιαστημικής και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της συγκεκριμένης περιοχής. Παράλληλα, δημιουργούνται οι συνθήκες για την καθιέρωση μαθητικών διαγωνισμών πανελλαδικού χαρακτήρα.

Αποτελεί συνέχεια προηγούμενων τοπικών πρωτοβουλιών στον τομέα της Αεροδιαστημικής με την εταιρεία της Blue Origin και σε αυτό το στάδιο η σκυτάλη δίνεται σε παιδιά και από τη Δημόσια Εκπαίδευση, τα οποία θα γνωρίσουν και την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από τον τομέα αυτό.

Το project ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η κατασκευή του μικροδορυφόρου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο κι εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά των μεσσηνιακών προϊόντων στο διάστημα, μέσω της Αμερικάνικης εταιρείας Αεροδιαστημικής Blue Origin, το φθινόπωρο του 2018.

Δείτε το βίντεο:

                              

Η έμπνευση του προγράμματος είναι του καθηγητή Αεροδιαστημικής Περικλή Παπαδόπουλου και του αδερφού του μηχανολόγου μηχανικού - υπεύθυνου σχεδιασμού συστημάτων Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ενώ σημαντική χαρακτηρίζεται και η συμμετοχή του μηχανολόγου μηχανικού Κώστα Πεϊμανίδη καθώς και του αν. καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη.

Το εγχείρημα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, ενώ μεταξύ των χορηγών του πειράματος είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον διατροφικό κλάδο στην Μεσσηνία, όπως η   «ΑΓΡΟΒΙΜ».

Η παρουσίαση έγινε πρόσφατα στο φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Τομή» στην Καλαμάτας, ενώ πριν λίγες ημέρες έγινε και η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ μαθητών του 4ου και 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας  και καθηγητών με εκπροσώπους της Blue Origin, με τον συντονισμό του φυσικού Φώτη Ασημακόπουλου.

Να σημειωθεί πως το εγχείρημα θα διευρύνεται διαρκώς, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, ευρύτερα της Νοτίου Πελοποννήσου και της χώρας, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει το σύνολο της ομάδας τον κορμό για έναν ετήσιο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα