Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 16:38

Απαραίτητη η εξοικονόμηση και η προστασία της ποιότητας του νερού

Τις θέσεις της πολιτικής οικολογίας για μια διαχείριση του νερού προσανατολισμένη στην εξοικονόμηση και την προστασία της ποιότητας αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου, ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής με θέμα την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε η οικολογική σημασία του νερού, ως πρώτου παράγοντα για την επιβίωση του ανθρώπου και των υπόλοιπων μορφών ζωής στον πλανήτη καθώς και το ότι η Ελλάδα έχει την καλή τύχη, λόγω των πολλών βουνών και της μικρής βιομηχανοποίησης στην αγροτική παραγωγή.

Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση έγινε στην κατανάλωση νερού για τη γεωργία, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας του νερού. Η κατανάλωση αυτή παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω κακών τεχνικών και συνθηκών ποτίσματος και σε αρκετές περιοχές έχει δημιουργήσει προβλήματα εξάντλησης και απαξίωσης των αποθεμάτων λόγω υπερεκμετάλλευσης. Ο Γ.Δημαράς τόνισε ότι η λογική της αειφορίας αξίζει να αναδειχθεί και μέσα από την κοστολόγηση και τιμολόγηση του αρδευτικού νερού, ώστε να επιτευχθεί άμεσα εξοικονόμηση βασισμένη στη γνώση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών.

Σημαντικό, τέλος, συμπέρασμα της συζήτησης υπήρξε η συνειδητοποίηση της ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών και των χρηστών νερού για τη λελογισμένη  χρήση. Επίσης για τη σημασία της καταβολής των οφειλών τους προς τις δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης, με στόχο τη βιωσιμότητά τους και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα