Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 17:58

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη και προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της GAIA Επιχειρείν και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, εδραιώνοντας έτσι και θεσμικά τη μεταξύ τους συνεργασία. Στόχος της σύμπραξης των δύο φορέων αποτελεί η ενίσχυση και προώθηση του αγροδιατροφικού κλάδου, η διασύνδεση πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και της εξωστρέφειας, καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού κλάδου συνολικά, με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι:

•          Η προώθηση της ιδέας της εξωστρέφειας στον πρωτογενή τομέα και βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς του.

•          Οι δράσεις προώθησης διεθνών συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β) και εκδηλώσεων (στην Ελλάδα και σε χώρες-στόχους).

•          Η υποστήριξη στην οργάνωση και συγκέντρωση της αλυσίδας τροφίμων. Δημιουργία Αλυσίδας Αξίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του αγροδιατροφικού χώρου.

•          Η συνεργασία σχετικά με:       

α. Την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων εξωτερικού εμπορίου στον τομέα των αγροτικών προϊόντων,

β. Την εκπόνηση μελετών και ερευνών αγοράς σε επιλεγμένες χώρες και κλάδους και μελετών/ερευνών συγκριτικών πλεονεκτημάτων επιλεγμένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και ωριμότητας/διασύνδεσης στον πρωτογενή & δευτερογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας,

γ. Τη συστηματική παρακολούθηση της εξαγωγιμότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και σε σχέση με τις λοιπές κοινοτικές αλλά και τρίτες χώρες με στόχο το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων.

•           Η εκπαίδευση/κατάρτιση και συμβουλευτική του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται ιδίως με θέματα ποιότητας, πιστοποίησης, τυποποίησης, διακίνησης, μεταποίησης, ευφυούς γεωργίας, εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας του αγροτικού κλάδου.

•           Η ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας με την ενσωμάτωση και χρήση υπηρεσιών εξαγωγικού χαρακτήρα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

•           Η ενίσχυση της δικτύωσης και των συνεργειών στον αγροδιατροφικό τομέα σε πανελλαδικό επίπεδο (συμμετοχή-υποστήριξη στη δημιουργία clusters διεπαγγελματικών, κλπ.) για την ενίσχυση της διεθνούς αγροτικής οικονομίας.

•           H αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην υπηρεσία των εξαγωγών του αγροτικού κλάδου. Η ανάπτυξη και εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας καθώς και ενιαίας πλατφόρμας προώθησης των ελληνικών τροφίμων με οφέλη για τους παραγωγούς και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα και προοπτικές.

•           Η υποστήριξη συνεργασιών και επιχειρηματικότητας των νέων αγροτών και η ενίσχυσή τους στην εξαγωγική διαδικασία (θερμοκοιτίδες νέων αγροτών, κλπ.).

•           Η υποστήριξη στην αλυσίδα διακίνησης (logistics) και στην ιχνηλασιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο κ. Λουφάκης δήλωσε «Υπογράψαμε σήμερα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με τη GAIA Επιχειρείν, έναν μοναδικό οργανισμό που προωθεί την καινοτομία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την εκπαίδευση καθώς και την αύξηση της αξίας των ελληνικών προϊόντων του αγροδιατροφικού κλάδου. Εμείς ως ΣΕΒΕ, θα επιδιώξουμε την αύξηση της εξωστρέφειας στον τομέα της αγροδιατροφής και θα συμβάλλουμε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας να αυξηθούν οι εξαγωγές του κλάδου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Κουφουδάκης δήλωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία διότι ενώνονται δύο συμπληρωματικές δυνάμεις. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει τόσα χρόνια ο ΣΕΒΕ στο εξαγωγικό επιχειρείν, η παραγωγική βάση και η τεχνογνωσία που έχει η GAIA Επιχειρείν σε υπηρεσίες και εφαρμογές καλών γεωργικών πρακτικών είναι τα πρώτα βήματα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μέλλον στην εξαγωγική δραστηριότητα της πρωτογενούς παραγωγής, θα δούμε σύντομα κάποια αποτελέσματα και πιστεύω ότι με την αρωγή και άλλων δυνάμεων, αυτά θα ενδυναμωθούν και θα δώσουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική παραγωγική διαδικασία».

Επίσης, ο κ. Κουφουδάκης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του 4ου Συνεδρίου της GAIA Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο, προσκαλώντας τον ΣΕΒΕ να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, ο οποίος μέσω του Προέδρου του κ. Λουφάκη, αποδέχθηκε την πρόσκληση.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα