Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 00:34

Ούτε φυτοφάρμακα υπάρχουν ακόμα για τη δακοκτονία

"Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια των σχετικών φαρμάκων δεν έχει ακόμη γίνει και οι Περιφερειακές Ενότητες αδυνατούν να προχωρήσουν σε ψεκασμό". Αναφέρει μεταξύ άλλων με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για την πορεία του προγράμματος, το οποίο επισημαίνεται πως είναι κυριολεκτικά «στον αέρα» καθώς «ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα, η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου θα πληγεί ανεπανόρθωτα».

Μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει: «Φέτος, η ελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή, στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, τουλάχιστον, θα υπάρχει δηλαδή βεντέμα. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη δακοκτονία είναι για μια ακόμη φορά επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου».

Αναφέρεται σε προηγούμενη παρέμβασή του, στην οποία «ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Κόκκαλης διαβεβαίωνε ότι το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοσθεί έγκαιρα. Μάλιστα, τόνιζε ότι, «οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον πρώτο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του μηνός Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες».

Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις αυτές, όπως αναφέρεται, «και ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του μηνός Ιουνίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης τονίζει με αναφορές του στον τοπικό Τύπο και στο αρμόδιο Υπουργείο ότι «καθυστερεί η μειοδοσία για την προμήθεια των φαρμάκων. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι ακόμα στη φάση κατάθεσης δικαιολογητικών […] Ψάχνω να βρω από άλλες Περιφερειακές Ενότητες κάποια φάρμακα. Θα μου δώσουν μερικά οι άλλες Π.Ε. […] Κάνουμε πράγματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται. […] δεν προβλέπεται οι εν λόγω συμβάσεις να έχουν υπογραφεί πριν το τέλος Αυγούστου».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων; Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα δοθούν τα φάρμακα στις Περιφέρειες; 

2. Γιατί δεν εφαρμόσθηκε έγκαιρα - όπως διαβεβαίωνε ο αρμόδιος Υπουργός με το από 15-03-2017 έγγραφό του - το φετινό Πρόγραμμα Δακοκτονίας;

3. Ποιο το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φετινού προγράμματος δακοκτονίας;        


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα