Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 14:11

«Ανάγκη ένταξης του Κορινθιακού κόλπου στο δίκτυο Natura» λέει ο Γ. Δημαράς

Στην ανάγκη ένταξης του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο περιοχών Natura προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία του, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου.

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε ότι χρειάζονται τολμηρά μέτρα προκειμένου να υπερβούμε τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που έχουν οδηγήσει την περιοχή του Κορινθιακού σε ένα καθεστώς άναρχης δόμησης και ανεξέλεγκτης ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το βόρειο κομμάτι της Πελοποννήσου δομήθηκε, από την Πάτρα μέχρι την Κόρινθο, χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ τα προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης παραμένουν και επιδεινώνονται.

Ειδική αναφορά έγινε από τον οικολόγο βουλευτή στην περίπτωση του βιότοπου της Ψάθας που απειλείται με περαιτέρω οικοδόμηση εξαιτίας τουριστικών πιέσεων και μικροσυμφερόντων που επιθυμούν να μειωθεί το όριο δόμησης, αντί να προχωρήσει η αποκατάσταση της περιοχής από την αυθαίρετη δόμηση και τις παράνομες εναποθέσεις αποβλήτων και μπάζων που απειλούν με καταστροφή τον βιότοπο.

Ο Γ. Δημαράς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά στην κοινωνία και να την πείσουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα των επόμενων γενιών να πάρουμε μέτρα προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου, προσθέτοντας ότι η ένταξή του στο δίκτυο περιοχών Natura είναι η βάση για τα άλλα σχέδια προστασίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κήρυξης του Κορινθιακού σε εθνική περιοχή ελεγχόμενης αλίευσης, με εξειδικευμένη επιστημονική παρακολούθηση, στη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου, στο χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και στην απαγόρευση των συρόμενων εργαλείων αλίευσης, που οδηγούν σε εξαφάνιση τα αλιεύματα και καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Όπως τόνισε ο Γ. Δημαράς: «Η προστασία του περιβάλλοντος έχει πάντα δύο διαστάσεις. Η ηθική διάσταση, θέτει ζητήματα δικαίου και μας φέρνει ενώπιον των ευθυνών μας για το τι αφήνουμε στις επόμενες γενιές όταν καταστρέφουμε τη φύση, σπαταλάμε τους πόρους της και συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη με καταστροφικό και παράλογο τρόπο. Η οικονομική διάσταση επιβάλλει να ακολουθήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης που συνδέεται άμεσα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη. Με έναν πλανήτη στις διαστάσεις της γης και πληθυσμό 7,4 δις που αυξάνει αλματωδώς κάθε χρόνο, εάν δεν αλλάξουμε μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης θα οδηγηθούμε σύντομα σε μεγάλο αδιέξοδο που δεν θα έχει μόνο περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά».

"Εάν ο Πλανήτης ΓΗ ήταν δεκαπλάσιος τότε θα λέγαμε ότι έχουμε καιρό".

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα