Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 15:56

Παγίδες για να διασωθούν οι φοίνικες από το κόκκινο σκαθάρι

Ο Δήμος Σπάρτης συνεχίζει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού, καθώς έχει τεθεί ως στόχος η διάσωση κυρίως  των 33 δέντρων επί της λεωφόρου Παλαιολόγου. Για το λόγο αυτό άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν 60 παγίδες σε υπαίθριους χώρους για την παγίδευση των σκαθαριών.
Οσον αφορά στη γενικότερη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο συγκεκριμένος δήμος κaτά του κόκκινου σκαθαριού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 9/6/2017 έγινε η τρίτη στη σειρά εφαρμογή (λούσιμο) των σημαντικών Φοινίκων της Σπάρτης με βιολογικό σκεύασμα Νηματωδών. Το συγκεκριμένο «φάρμακο» είναι το αποτελεσματικότερο που υπάρχει για την καταπολέμηση του Κόκκινου Ρυγχωτού Κάνθαρου  που καταστρέφει τα φοινικοειδή (αλλά ταυτόχρονα είναι και το ακριβότερο ανά εφαρμογή). Είναι απολύτως ασφαλές για τον άνθρωπο, δεν απαιτεί καμία σήμανση ασφαλείας και χρησιμοποιείται παγκοσμίως, όπου έχει ληφθεί η απόφαση να γίνει προσπάθεια να διασωθούν οι Φοίνικες. Πρόκειται για σκεύασμα με εντομοπαθογόνους νηματώδεις σκώληκες εδάφους, δηλαδή ένα είδος μικροσκοπικών σκουληκιών τα οποία στη φύση ζουν στο έδαφος και «κυνηγούν» σκαθάρια, μπαίνοντας μέσα στο σώμα τους όπου αναπαράγονται και τα σκοτώνουν. Οι προηγούμενες δύο εφαρμογές νηματωδών που έκανε ο Δήμος Σπάρτης τον Απρίλιο και το Μάιο, κρίθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες, με ευρήματα έως και 15 νεκρών σκαθαριών στην επιφάνεια ενός από τους χειρουργημένους φοίνικες.

Όπως είναι γνωστό και από την αναλυτική παρουσίαση που είχε πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/10/2016 (την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ολόκληρη στο διαδίκτυο στο: https://www.youtube.com/watch?v=acxkr_XowJE), ο Δήμος έχει λάβει μία συγκεκριμένη στρατηγική απόφαση, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα περιβάλλον μειωμένων οικονομικών πόρων. Συγκεκριμένα, οι σχετικές εργασίες του Δήμου εστιάζουν στην προσπάθεια προστασίας και διάσωσης 64 Φοινίκων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, με ιδιαίτερη έμφαση στους 33 της Λεωφόρου Κ. Παλαιολόγου. Σε αυτούς τους συγκεκριμένους φοίνικες τηρείται ένα αυστηρό και συνεπές πρόγραμμα φυτοπροστασίας τηρώντας κάθε πρόνοια προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών και, όταν απαιτείται (όταν δηλαδή υπάρχει διαπιστωμένη προσβολή) γίνεται απολύμανση μέσω της διαδικασίας του δενδροχειρουργείου.

Ταυτόχρονα, το συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης εκ μέρους του Δήμου περιλαμβάνει α) την όσο το δυνατόν πιο άμεση κοπή και απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων Φοινίκων ευθύνης του Δήμου και β) ένα πρόγραμμα μαζικής παγίδευσης σκαθαριών με παγίδες, ώστε να μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός που μπορεί να προσβάλει τους ιστορικούς Φοίνικες της πόλης.

Η αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος έως τώρα είναι ενθαρρυντική, στο βαθμό που όλοι οι Φοίνικες της Κ. Παλαιολόγου είναι ακόμα ζωντανοί, παρά τις προσβολές που έχουν υποστεί. Οι χειρουργημένοι μπορεί να δείχνουν προσωρινά μια ανοίκεια εικόνα αλλά εφόσον δεν ξαναπροσβληθούν και επανακάμψουν, θα αποκτήσουν εν καιρώ την κανονική τους όψη.

Παρόλα τα παραπάνω, είναι γεγονός (που είχε διατυπωθεί και στην παρουσίαση στο Δ.Σ.) ότι βάσει της διεθνούς εμπειρίας στην εξέλιξη της επιδημίας, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η έως τώρα χειρότερη από πλευράς προσβολών. Ήδη τα ενήλικα σκαθάρια παρατηρούνται να πετάνε σε σημαντικούς πληθυσμούς προερχόμενα από προσβεβλημένους Φοίνικες για να βρουν απρόσβλητους. Σε κάθε νέου τύπου παγίδα με προσελκυστικό που έχει εγκαταστήσει δοκιμαστικά το Τμ. Ε. Σχεδιασμού & Πρασίνου, συλλέγονται αυτήν την περίοδο καθημερινά πάνω από 15 ενήλικα.

Οι υπηρεσίες Πρασίνου του Δήμου θα εγκαταστήσουν μέσα στον επόμενο μήνα σχεδόν 60 παγίδες σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου να γίνει μαζική παγίδευση σκαθαριών. Η μαζική παγίδευση μειώνει τον αριθμό των σκαθαριών που επιτίθενται στους προστατευόμενους φοίνικες και έτσι είναι σημαντικό τμήμα του προγράμματος αντιμετώπισης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτές της Ελλάδας όπου καθυστερεί η καταστροφή των προσβεβλημένων / νεκρών Φοινίκων. Επειδή οι παγίδες τοποθετούνται αναγκαστικά σε υπαίθριους χώρους, η συμβολή των πολιτών στην προστασία τους από βανδαλισμούς, κλοπές, κλπ, θα είναι καθοριστική για την επιτυχία της μαζικής παγίδευσης.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε όλους τους συμπολίτες μας που διατηρούν Φοίνικες και ιδιαίτερα Κανάριους (όπως αυτοί της Λεωφ. Κ. Παλαιολόγου), ότι από τη στιγμή που διαπιστώνουν έναρξη προσβολής (ασυμμετρία, πτώση φύλλων, κλπ) στο Φοίνικά τους, πρέπει να αποφασίζουν εάν θα τον προστατέψουν ή θα τον καταστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να καταστραφούν τα έντομα που έχει μέσα. Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός Φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια που έχει μέσα του, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τους πολύτιμους Φοίνικες της πόλης μας».

 «Παγίδα για Κόκκινα Σκαθάρια, “ισπανικού τύπου”, που δοκιμάζεται από το Δήμο Σπάρτης»

 

 «Η παγίδα ανοιγμένη: φαίνεται το προσελκυστικό και τα (16) νεκρά σκαθάρια στη λεκάνη παγίδευσης»Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα