Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 23:28

Εντοπίστηκε στην Αρκαδία το καταστροφικό έντομο «σφήκα της καστανιάς» – Απαιτείται εγρήγορση των παραγωγών (ph)

Η σφήκα της καστανιάς, που θεωρείται παγκοσμίως το πιο ζημιογόνο έντομο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και η τοπική ΔΑΟΚ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου καθώς στα προσβεβλημένα δέντρα μειώνεται η παραγωγή των κάστανων από 60-85%, μειώνεται η ανάπτυξη των δέντρων και τελικά τα δέντρα εξασθενούν.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει εγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο για τον συγκεκριμένο εχθρό. Η μόνη αντιμετώπιση είναι το κόψιμο και η καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο του εντόμου».

Γι’ αυτό οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσουν μακροσκοπικούς ελέγχους στα δέντρα τους, όπως και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως οι κηκίδες. Για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του σε νέες περιοχές να μην γίνεται μεταφορά προσβεβλημένων κλαδιών, βλαστών και νεαρών φυτών.

Όπως αναφέρεται, το έντομο Dryocosmus kuriphilus προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς. Οι κηκίδες εμφανίζονται συνήθως τον Απρίλιο, αρχικά έχουν χρώμα κόκκινο που στη συνέχεια γίνεται πράσινο. Μέσα στις κηκίδες τα θηλυκά έντομα έχουν εναποθέσει τα αυγά τους. Μετά από 30-40 ημέρες από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες που παραμένουν μέσα στις κηκίδες. Οι προνύμφες είναι λευκές, άποδες, με μήκος 2,5 χιλιοστά. Σε διάστημα 20-30 ημερών οι προνύμφες μετατρέπονται αρχικά σε λευκές και στη συνέχεια σε μαύρες νύμφες. Από τις κηκίδες εξέρχεται τελικά το έντομο, το οποίο θα ζήσει περίπου 10 ημέρες εναποθέτοντας 100-150 νέα αυγά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Τρίπολη (Δεληγιάννη 9, τηλ. 2710237074), στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Άστρους (τηλ. 2755022283) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου (τηλ. 2757022212).

Αναλυτικά οι ανακοίνωση με φωτογραφίες του εντόμου και των συμπτωμάτων:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ DRYOCOSMUS KURIPHILUS.pdfΤώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα