Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 15:19

Ελιά: εκτός από τον καρπό, είναι και τα φύλλα της ελιξήριο ζωής

Ελιά: εκτός από τον καρπό, είναι και τα φύλλα της ελιξήριο ζωής

Αν ζητούσε κάποιος από έναν ζωγράφο (ή οποιοδήποτε άλλο καλλιτέχνη) να δημιουργήσει ένα έργο που θα αντιπροσώπευε την Ελλάδα σίγουρα το έργο αυτό θα είχε 3 στοιχεία: το ζωογόνο φως του ήλιου, την θάλασσα και την ελιά.

Το ελαιόδεντρο είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα (φυσικά και με όλη την περιοχή της Μεσογείου) και είναι το κύριο συστατικό της διατροφής, ενώ η ελιά κυριαρχεί ακόμα και στην ελληνική μυθολογία και ιστορία, επιβεβαιώνοντας αυτή την άρρηκτη σχέση. Οι ολυμπιονίκες βραβεύονταν με στεφάνι από κλαδί ελιάς, Η θεά Αθηνά έκανε δώρο στους Αθηναίους το δέντρο της ελιάς όταν αποφάσισαν ότι αυτή θα είναι η προστάτιδα της πόλης, το κλαδί ελιάς είναι παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση στην υγεία, το βάρος έχει πέσει στον καρπό της ελιάς και στο ελαιόλαδο. Είναι χιλιοειπωμένες και χιλιογραμμένες (και τεκμηριωμένες) οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία του ανθρώπου. Μία βασική αιτία για τις επιδράσεις αυτές είναι ότι η κύρια πηγή λιπαρών στην μεσογειακή διατροφή είναι το ελαιόλαδο.


Αντιοξειδωτική δράση

Η κύρια δράση της ελαιοευρωπεΐνης (όπως και των υπόλοιπων πολυφαινολών) είναι η αντιοξειδωτική, δηλαδή η άμεση εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Έχει αποδειχτεί στο εργαστήριο ότι το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε λόγω των πολυφαινολών που περιέχει (2). Τα εργαστηριακά αυτά ευρήματα επιβεβαιώνονται από έρευνες σε πειραματόζωα. Οι Coni et al. (3) έδειξαν  ότι όταν προστέθηκε ελαιοευρωπεΐνη στη διατροφή κουνελιών, μειώθηκε η οξείδωση της LDL χοληστερόλης («κακής» χοληστερίνης), ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα επίπεδα στο αίμα της ολικής χοληστερόλης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

13 βραβευμένα ελαιόλαδα στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας




Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022