Πέμπτη, 25 Μαϊος 2017 21:47

Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κκ. Αναστάσιος


Εφαλτήριο περαιτέρω συνεργασίας στα ζητήματα εκπαίδευσης του αγροδιατροφικού τομέα, αποτέλεσε η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κκ Αναστάσιου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας, με το οποίο η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει αναλάβει να συμπράξει με την Αρχιεπισκοπή στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή σειράς προγραμμάτων. Θα ξεκινούν από απλά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ποικιλία θεμάτων, σε σύγχρονες γεωργικές πρακτικές και στο μέλλον προγραμμάτων διετών μεταλυκειακών σπουδών. Οι πρώτοι σπουδαστές αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Επιλέξαμε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως στρατηγικό συνεργάτη για το διετές μεταλυκειακό πρόγραμμα επειδή έχουμε μία τάση να διαλέγουμε τον… καλύτερο. Ξέρουμε ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή βρίσκεται στην πρωτοπορία σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα. Συνεπώς για εμάς ήταν ένα ‘όνειρο’ για να έχουμε αυτή τη σχέση με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κκ Αναστάσιος. Χαρακτήρισε «τεράστια ανάγκη» τη δημιουργία των συγκεκριμένων προγραμμάτων καθώς στην Αλβανία «η γη είναι παραμελημένη» και η ενασχόληση μαζί της θεωρείται «υποτιμημένη».

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει δρόμους εκεί που υπάρχει ανάγκη κι εκεί όπου πρέπει να υπάρξει Δικαιοσύνη. Και σε αυτόν τον τομέα η Αλβανία είναι αδικημένη κι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κλάδο της. Πρέπει κάτι να γίνει ώστε να ‘ανθίσει’ και πάλι ο σεβασμός προς τη γη. Είμαστε σε ένα ‘πείραμα’ αλλά ξέρουμε ότι έχουμε θαυμάσιους ‘οδηγούς’, τα στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Πάνος Κανέλλης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας την απόφαση της διοίκησης να χορηγήσει δύο πλήρεις τριετείς υποτροφίες (μία για τον αγροτικό και μία για τον διατροφικό κλάδο) στο προπτυχιακό τμήμα του Perrotis College σε μαθητές που θα επιλέξει η Αρχιεπισκοπή. «Με την επίσκεψή σας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή μας κάνατε διαφορετικούς ανθρώπους. Μας φέρατε τα δώρα της αγάπης, της ευλογίας και του Χριστού. Η Σχολή θα σας θυμάται πάντοτε», τόνισε ο Δρ. Πάνος Κανέλλης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες της μεταλαμπάδευσης γνώσης και πρακτικών στα ζητήματα της εκπαίδευσης του αγροδιατροφικού τομέα έχει ήδη συσταθεί ολιγομελής ομάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα μέλη της οποίας θα συνεργαστούν στενά με εκείνα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και τις επόμενες μέρες. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Στόχος μας να προσφέρουμε και εμείς ένα λιθαράκι στο υπέροχο έργο που ξεκινήσατε πριν από πολλά χρόνια», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (από την Παρασκευή 19 Μαΐου έως τη Δευτέρα 22 Μαΐου) είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις, να συναντήσει τη διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό και φυσικά να συνομιλήσει με μαθητές της Σχολής και σπουδαστές του Perrotis College. Το πρωινό του Σαββάτου, περπάτησε στον ελαιώνα «Τσάτσου», ενημερώθηκε για το οινοποιείο και το σαλιγκαροτροφείο κι είδε από κοντά τα εκπαιδευτικά θερμοκήπια των μαθητών. Ζήτησε να πληροφορηθεί για τον τρόπο διεξαγωγής της βιωματικής εκπαίδευσης στις καλλιέργειες, τα εργαστήρια, θερμοκήπια και τις πιλοτικές μονάδες μεταποίησης της πρωτογενούς παραγωγής. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τον Παιδικό Σταθμό, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του Μακαριώτατου στο Δημοτικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της χορωδίας, μαζί με τη μαέστρο, του τραγούδησαν και συνομίλησαν μαζί του. «Είναι από τις καλύτερες εγκαταστάσεις που έχω δει. Τέτοια σχολεία δεν συναντάς συχνά. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι καλύτερο στην Ελλάδα», σχολίασε. Επίσης, ξεναγήθηκε στο αγρόκτημα και το γαλακτοκομείο και ενημερώθηκε για τα εργαστήρια και την παστερίωση, συσκευασία και διάθεση του γάλακτος της Αμερικανικής Γεωργική Σχολής. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπου ξεναγήθηκε διεξοδικά και ενημερώθηκε για τις νέες τάσεις της βιβλιοθηκονομίας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Την Κυριακή 21 Μαΐου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια γνώρισε από κοντά πέντε αριστούχους μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, οι οποίοι από το Σεπτέμβριο θα παρακολουθούν με πλήρεις υποτροφίες μερικά από τα γνωστότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. . Ακολούθησε ξενάγησή του στο οικοτροφείο «Αλίκη Περρωτή», όπου εντυπωσιάστηκε τόσο από τις τεχνολογικές καινοτομίες του κτιρίου, όσο και από τις ανέσεις που παρέχει στους σπουδαστές του Perrotis College. Η επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ολοκληρώθηκε το πρωινό της Δευτέρας 22 Μαΐου, με σύντομο χαιρετισμό στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Τον κκ. Αναστάσιο συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κκ. Ναθαναήλ και ο Ιεροδιάκονος Σπυρίδωνας Τοπάντζα. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Μακαριωτάτου αποτελεί ανταπόδοση εκείνης που είχε κάνει ο Δρ. Πάνος Κανέλλης τον Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο της συνεργασίας για το μεταλυκειακό πρόγραμμα. Υπεύθυνος του προγράμματος συνεργασίας από πλευράς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δρ. Ευάγγελος Βέργος.
 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα