Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 08:36

Μυστήριο με το φαινόμενο της μειωμένης βλάστησης - Σε κατάσταση συναγερμού οι Ηλειοι σταφιδοπαραγωγοί

Αλυτο παραμένει το μυστήριο σχετικά με το φαινόμενο της μειωμένης βλάστησης της σταφίδας στην Ηλεία. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η ανησυχία έντονη λόγω του άγνωστου αιτίου που ξεραίνει τα κλήματα.

Οι πρώτες εξετάσεις από τα δείγματα που εστάλησαν στο Μπενάκειο δεν οδήγησαν στο αίτιο που προκαλεί τη ζημιά και πλέον ξεκινούν νέες διαδικασίες εξειδικευμένων εξετάσεων.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος έχει ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κλείνοντας ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τη διαδικασία της αναμπέλωσης, τόνισε πως  «Δεν υπάρχει εναλλακτική! Αν δεν υπάρξει άμεση λύση στο πρόβλημα σε δύο χρόνια από τώρα θα ξεραθούν όλες οι σταφίδες και ο κόσμος θα δεινοπαθήσει».

Το φαινόμενο των της ξήρανσης αμπελιών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν  ύπαρξη μύκητα, πράγμα που αν επιβεβαιωθεί, τότε οι παραγωγοί φοβούνται τεράστια καταστροφή, αφού ήδη σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, οπότε πρωτοπαρουσιάστηκε το φαινόμενο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Να σημειωθεί πως η καλλιέργεια πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σ αυτή τη χρονιά, αφού είχε «χτυπηθεί» και από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, σε μια περιοχή όπου η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί τη μοναδική πηγή του εισοδήματος και υπάρχει κίνδυνος να αφανιστεί.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και βρεθεί τουλάχιστον η αιτία της ξήρανσης και μαρασμού των αμπελιών για να επιχειρηθεί στη συνέχεια η καταπολέμησή της, με την ελπίδα να σώσουν ότι είναι δυνατόν.

Στη διάρκεια πρόσφατης αυτοψίας γεωπόνων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου και του γενικού διευθυντή αγροτικής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Σταύρου Βέρρα, ετέθη και το ενδεχόμενο ανάγκης αντικατάστασης καλλιεργειών. Πράγμα που σημαίνει ξερίζωμα των φυτών, ένα με δύο χρόνια αναμονή για την προετοιμασία του εδάφους και ξανά φύτευση από την αρχή. Διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα στην οποία κανείς από τους παραγωγούς δεν έχει το κουράγιο να μπει. Ζητούν μάλιστα και την υποστήριξη της Πολιτεία σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει αναμπέλωση.

Για την ώρα πάντως αυτό που επείγει είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να προταθούν στους παραγωγούς τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Φ.Χ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα