Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 22:31

Απροστάτευτο ακόμα μια φορά το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»;

Νέα οπισθοχώρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο μέτωπο της διακίνησης, εμπορίας και εξαγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών προκύπτει από τα όσα γίνονται γνωστά  μόλις 5μήνες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου πως «Διορθώνεται η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».

Είχε προηγηθεί τότε, απόφαση που είχε υπογράψει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης, με την οποία εντασσόταν στον Εθνικό Κατάλογο η ελιά ποικιλίας Καλαμών (ΚΑΛΑΜΟΝ) με συνώνυμα: KALAMATIANI – TSIGKELI – AETONYCHI – KALAMATA.

Σε κοινή τους δήλωση με τίτλο «Το  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει δώρο στις τρίτες χώρες τις ελιές Καλαμάτας;» ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής και μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και ο Σταύρος Χρυσαδάκος, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., επικαλούμενοι δημοσίευμα του olivenews.gr, αναφέρουν:

«Είναι γνωστό ότι προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές και να προστατευτεί στοιχειωδώς το ΠΟΠ είχε καταφύγει σε τεχνητές λύσεις.

-  κατέστησε «ισοδύναμα» την ελιά ποικιλίας Καλαμών με την ελιά Καλαμάτας και - υιοθέτησε την σήμανση της ποικιλίας καλαμών ως «Ελιά ποικιλίας Καλάματας από …».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά «η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εγκαταλείπει τώρα το γεωγραφικό προσδιορισμό, την καταγωγή - προέλευση του προϊόντος και περιορίζεται μόνο στην απλή και γενική διατύπωση «"Kalamata olives" – Ελιές Καλαμάτας».

Όπως αναφέρεται στην δήλωση: "Η αποκάλυψη εφόσον αληθεύει αποτελεί τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και ηθικό θέμα. Η επιλογή της  γενικόλογης διατύπωσης είναι καταστροφική για το εθνικό μας προϊόν. Είναι προφανές ότι η ελιά Καλαμάτας θα είναι ανυπεράσπιστη και τελικά θα γίνει βορά στον (αθέμιτο) ανταγωνισμό των τρίτων ανταγωνιστριών χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος κ.λπ.). Η απαράδεκτη και καταστροφική  αυτή  επιλογή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας ότι η  κυβέρνηση έχει  ξεπουλήσει  το ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας». Εξηγεί επίσης γιατί το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης κωλυσιεργεί και δεν συζητά τις προτάσεις των  παραγωγών και των φορέων της Πελοποννήσου για τροποποίηση και επέκταση του ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας» σε όλη την νότιο Πελοπόννησο. Είναι ακόμα προφανές ότι έχει κάνει τις επιλογές του και υιοθετεί τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ, η οποία θέλει να μην υπάρχει έλεγχος ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση του προϊόντος, να  εισάγει ελιές από τρίτες χώρες, να τις βαφτίζει «Ελιές Καλαμάτας» και να τις διαθέτει  αναλόγως. Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι όπως αναφέρεται, με αυτό τον τρόπο «ακυρώνεται και το στοιχειώδες μέσο προστασίας της πραγματικής ελληνικής ελιάς Καλαμάτας/Καλαμών. Εγκαταλείπεται ακόμη και το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο εφαρμογής ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας γιατί κανείς (ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις τρίτες χώρες Αίγυπτο, Τουρκία, ούτε στις άλλες χώρες της ΕΕ) δεν θα υποχρεώνεται να αναγράφει ότι πρόκειται για ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας (συνώνυμο της Καλαμών) που προέρχονται από την Ελλάδα ή Λακωνία ή Κυνουρία ή Λιβανάτες ή Μεσολόγγι ή Αγρίνιο ή Άρτα ή ό,τι άλλο θέλετε. Στην περίπτωση αυτή θα υπόκειτο στους ελέγχους ώστε να αποδείξει την πορεία των ελιών από την αρχική τους προέλευση έως το σημείο πώλησής τους (δηλαδή της διαδικασίας ιχνηλασιμότητας)".

Υπογραμμίζεται δε, ότι μια τέτοια πρόβλεψη, δηλαδή "η αναγραφή της περιοχής ή έστω της χώρας προέλευσης θα ήταν όχι απλά συμβατή, αλλά υποχρεωτική και σύμφωνα με το "περιβόητο" άρθρο 42 του κανονισμού 1151/2012 το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ναι μεν "ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τη διάθεση στην αγορά προϊόντων των οποίων η επισήμανση (…) περιέχει ή συνίσταται στη ονομασία φυσικής ποικιλίας" (δηλαδή ποικιλία Καλαμάτας), αλλά υπό την προϋπόθεση ότι "...β) δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, γ) η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, δ) η χρήση δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ένδειξης". Με άλλα λόγια, έχουμε τριπλή παραβίαση του κανονισμού. Γιατί η χρήση της ονομασίας "Ελιές Καλαμάτας / Kalamata Olives" συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό στο ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, γιατί προφανώς συνιστά εκμετάλλευση της φήμης που έχει αποκτήσει και γιατί προφανώς όλα αυτά συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα όλα αυτά έχουν όχι μόνο την ενδο-ελληνική διάσταση, αλλά και το διεθνή ανταγωνισμό όπου η κάθε συμπαθής παραγωγός χώρα (Αίγυπτος, Τουρκία, κ.ο.κ.) θα πουλάει νόμιμα "Kalamata Olives"».

Επισημαίνεται τέλος στη σχετική ανακοίνωση, πως αν αληθεύει η αποκάλυψη, «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από «Αγροτικής Ανάπτυξης» ίσως πρέπει να μετονομαστεί  σε «Υπουργείο Προώθησης των Συμφερόντων της ΠΕΜΕΤΕ».Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα