Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 19:35

Στο φουλ η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς - Ανησυχία για ενδεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες

Αρκετά ομαλά εξελίσσεται αυτή την περίοδο η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς, με τους καλλιεργητές να δείχνουν φέτος περισσότερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη χρονιά για τη φροντίδα των ελαιώνων τους, ειδικά στη Νότια Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία. Μετά την περυσινή ζημιά εξαιτίας του δάκου και του γλοιοσπορίου, αφυπνίστηκαν αρκετοί κι έχουν βάλει στόχο φέτος να μη χάσουν τη σοδειά τους. Ετσι παρακολουθούν την εξέλιξη της καλλιέργειας κι ελπίζουν παράλληλα στην επικράτηση ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει για το ενδεχόμενο καύσωνα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες –εάν επιβεβαιωθεί η πρόγνωση- καθώς υπάρχει φόβος να επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή, τη στιγμή που τα δέντρα τώρα βρίσκονται στη φάση της  ανθοφορίας και της επικονίασης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ιωάννη Κυριακόπουλο, στο παρελθόν έχουν γίνει επεμβάσεις που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της καλόκορης, όπου υπήρχε θέμα, αλλά και την αντιμετώπιση ορισμένων μυκητολογικών προσβολών , με ψεκασμούς με χαλκούχα, που γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνία, η ευαίσθητη περίοδος της άνθισης καθώς και η διαδικασία της επικονίασης-  γονιμοποίησης, θα καθορίσουν το ύψος της ελαιοπαραγωγής, η οποία με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ανθοφορίας φαίνεται πως θα είναι πάρα πολύ καλή.

Βέβαια, να σημειωθεί πως αν οι συνθήκες της θερμοκρασίας, κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθισης είναι σε ακραία για την εποχή επίπεδα, υπάρχουν κίνδυνοι κακής γονιμοποίησης και μείωσης της ηρτημένης παραγωγής. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από τώρα και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος της άνθισης,  καθώς και κατά την  έναρξη της καρπόδεσης.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα