Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 13:26

NASA - ΕΛΔΟ: Η Ελλάδα σε διαστημικές αποστολές στη Σελήνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ελληνική συμμετοχή στη διεθνή διαστημική πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, επισφραγίστηκε χτες, με την υπογραφή, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΛΔΟ) και της NASA. "Είναι μια ιστορική ημέρα, γιατί είναι πρώτη φορά που η χώρα επισήμως έρχεται σε μια συμφωνία με την αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τη NASA.

Αλλάζει μια σελίδα, πάμε λίγο ακόμη πιο μπροστά την υπεραξία των Ελλήνων επιστημόνων και αυτό ήταν το βασικό όφελος από αυτή τη διαδικασία" σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9FM", o Γεώργιος Μαντζούρης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, αναφερόμενος στη συμφωνία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματός της NASA, «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON». Η συμφωνία προβλέπει την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής και με άλλες, επιλεγμένες χώρες από όλον τον πλανήτη σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.

"(Στοχεύουμε) να δείξουμε κάτι που όλοι γνωρίζουν όπως λέγαμε με τη διοίκηση της NASA, μαζί με τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΔΟ, πως αυτό που έχει η Ελλάδα είναι τα μυαλά της" τόνισε ο κ.Μαντζούρης, που τοποθέτησε τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναστραφεί το brain drain για τη χώρα και να μετατραπεί σε brain gain, όπως ανέφερε, στόχος που υπηρετείται, όπως είπε, από αυτή τη συμφωνία, με την οποία "θα υπάρχει μεγάλο όφελος για τη χώρα, την πατρίδα, σε σχέση με την ελληνική κοινωνία και τις επιστήμες".

Μετά τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών επί αμερικανικού εδάφους, ο κ.Μαντζούρης δήλωσε πως πρόθεση του ΕΛΔΟ και των ενδιαφερόμενων είναι να εκκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει το ελληνικό τμήμα του πρότζεκτ με την ταχύτητα που απαιτείται: "Αυτό θέλει έναν τεράστιο σχεδιασμό και τώρα ξεκινάει μια σκληρότερη εργασία, με την όποια Επιτροπή θα συσταθεί, ενώ ήδη έχουμε ανακοινώσει προφορικά ότι σε δύο εβδομάδες από τώρα, εφόσον όλα πάνε καλά με τον προγραμματισμό, θα γίνει μια ημερίδα και θα μαζευτούμε και θα δοθεί η εκκίνηση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ" εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ.

"Να βοηθήσουμε τη διεθνή κοινότητα αλλά να το κάνουμε από τη χώρα"

Περιγράφοντας τα όσα σχεδιάζονται, και μάλιστα επί ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν ξεπερνά τον ένα χρόνον -κάτι που επεσήμανε με θετικό τρόπο και ο διοικητής της NASA, Τζέιμς Μπράιντενσταϊν (James Bridenstine), στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας- ο κ.Μαντζούρης τόνισε πως οι συμφωνίες και οι συνεργασίες που τελεσφορούν αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν "με τις καταθέσεις προτάσεων των Ελλήνων επιστημόνων, των εταιριών και των ερευνητικών κέντρων, όλων όσοι συμμετείχαν από το 2018 όταν κάναμε και τη δημόσια ανακοίνωση με την οποία καλέσαμε όλους όσοι είχαν προτάσεις να τις καταθέσουν ώστε να τις στείλουμε στη NASA" όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ εξήγησε πως υπήρχε σε ισχύ μια αίτηση, την οποία μετέφερε ο κ.Μπράιντενσταϊν στους προέδρους των Διαστημικών Οργανισμών, μια αίτηση που επικοινωνούσε την επιθυμία της NASA να έχει διεθνείς συνεργάτες ώστε να πάει η NASA στη Σελήνη.

"Συμπληρώθηκαν 14 προτάσεις και πήραμε εξαιρετικές κριτικές ως χώρα για αυτές, κάτι που έχουμε μεταφέρει και στους καθηγητές και όχι μόνο που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Σε όλη αυτή τη διαδικασία (σ.σ. της "επιστροφής" στη Σελήνη) πάμε βήμα- βήμα, στο πλευρό της NASA και των άλλων χωρών οι οποίες θα συμμετάσχουν, οι οποίες μάλιστα είναι λίγες όπως είπε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Το ρόστερ αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένο και είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε και βάλαμε τη χώρα μέσα σε αυτή τη διαδικασία" τόνισε ο κ.Μαντζούρης αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του ΕΛΔΟ.

Η αμερικανική NASA, οι 14 ελληνικές προτάσεις και ο νέος στόχος προσαρμογής των στο ελληνικό όχημα

Απαντώντας στο ερώτημα που έχει να κάνει με τις τελικές αποφάσεις που θα προκύψουν μετά τις 14 προτεινόμενες επιστημονικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στην αμερικανική NASA και το ποιες από αυτές θα επιλεγούν, ο κ.Μαντζούρης εξήγησε πως υπάρχουν ενεργές συζητήσεις για αποστολή στη Σελήνη περισσότερων των αρχικώς σχεδιαζόμενων πρότζεκτ. "Στην αρχή είχαμε ξεκινήσει τις συζητήσεις ώστε να υλοποιήσουμε μια ή δύο από τις προτάσεις, μετά όμως από τη απήχηση που είχαν αυτές οι προτάσεις και όλο αυτό το εγχείρημα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των χθεσινών συζητήσεων, καταλάβαμε ότι το πρότζεκτ είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε αρχικά στο μυαλό μας. Έτσι θα το ανοίξουμε και θα προσπαθήσουμε όλες αυτές τις προτάσεις να τις ενσωματώσουμε με κάποιο τρόπο πάνω στο ρομποτικό όχημα, ούτως ώστε να δώσουμε περισσότερα δεδομένα και οφέλη στην κοινωνία, τη βιομηχανία. Θα δημιουργηθούν νέες εταιρίες με αντικείμενο πλέον τη Σελήνη", τόνισε και μετέφερε την εκτίμησή πως στην πορεία των εξελίξεων "όλοι θα έχουν το περιθώριο να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν στο ελληνικό όχημα", όπως χαρακτηριστικά είπε. "Θέλω να αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για όλους τους επιστήμονες που έχουμε, τις υπεραξίες, άτομα που φεύγουν στο εξωτερικό, τώρα όμως θα μείνουν στην Ελλάδα και θα υλοποιήσουν αυτό το πρότζεκτ. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2019

Περισσότερο διαβασμένα