Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 20:57

Οι άξονες του Νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας

«Η νέα πολιτική του Υπουργείου στοχεύει  να συνδυάσει τον οικονομικό και περιβαλλοντικό ρόλο της μελισσοκομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικότερης παραγωγής του ελληνικού μελιού». Αυτό επισημάνθηκε από τον αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα στο θέμα της μελισσοκομίας, με σκοπό να συζητηθούν οι άξονες του Νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας.

Όπως επισημάνθηκε, η μελισσοκομία μπορεί να αποτελεί μικρό μέρος της εθνικής οικονομίας αλλά είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στην ισορροπία του περιβάλλοντος με την τεράστια συμβολή της στην επικονίαση των φυτών.

Συζητήθηκαν θέματα όπως ο ρόλος των εποπτών των Κέντρων Μελισσοκομίας,  η σύνδεση των Κέντρων Μελισσοκομίας με τα ερευνητικά κέντρα, η αναμόρφωση του ηλεκτρονικού δικτύου Μελισσοκομίας (melinet) και η χρηματοδότησή του, η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στους μελισσοκόμους, ο τρόπος επιτήρησης των εισβολών στις κυψέλες, η έρευνα στις ασθένειες των μελισσών, ο συντονισμός των εθνικών εργαστηρίων για τη πρόληψη των ασθενειών, η χρήση σκευασμάτων για τη θεραπεία και η σημασία του βιολογικού τρόπου καταπολέμησής τους, η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των σκευασμάτων, η χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη πρόληψη των μελιτοεκκρίσεων, η ανάγκη ανάλυσης όλων των φυσικών και οργανοληπτικών στοιχείων του μελιού και η προτεραιότητα στα εθνικά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαστηρίων Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Οι επιστημονικοί φορείς δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να δημιουργηθούν οι άξονες και το περιεχόμενο ενός στρατηγικού εθνικού προγράμματος για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν τις επιμέρους προτάσεις των φορέων. Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα