Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 23:14

Αξιοποιώντας τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων για τη λίπανση ελαιώνων (βίντεο)

Τις σημαντικές λύσεις σε προβλήματα διαχείρισης του κατσίγαρου, μετά την ΚΥΑ για την διάθεσή του με ελεγχόμενη χρήση στο έδαφος, επισημαίνει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών ΕΛΓΟ Δήμητρα Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης.

Με αφορμή όμως την παρουσία του στις εργασίες του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας, επεσήμανε τον προβληματισμό του για την αναφορά της ΚΥΑ στη χρήση της φερτάρδευσης και σε άλλες καλλιέργειες, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις, αφού η ομάδα του πειραματίστηκε σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κρήτη με αρνητικά αποτελέσματα, λόγω της αλατότητας των αποβλήτων.

Ωστόσο, μιλά για δικαίωση -έστω με καθυστέρηση 10 ετών- της ερευνητικής προσπάθειας. Μιλά για λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά για περιοχές όπου δεν υπάρχουν πυρηνελαιουργεία.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι είναι μια σωστή πρακτική αρκεί να γίνει ενημέρωση των ελαιουργών και των πυρηνελαιουργών, έως ότου να βρεθεί μια οριστική λύση στην οποία πρέπει να συμβάλλει και οικονομικά η Πολιτεία με λιγότερα ελαιουργεία, κοινοπραξίες ελαιουργείων, εκσυχρονισμό των πυρηνελαιουργείων, για να φτάσουμε στα επίπεδα της Ισπανίας».

Κάνει δε λόγο για εύκολη μέθοδο, με μικρό κόστος, που δίνει λύσεις και προσθέτει οργανική ουσία στο έδαφος.

Δείτε ακόμα:
"Οπλοστάσιο" για το ελαιόλαδο ετοιμάζει το Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας (βίντεο)

Λύση για εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων

Ο κατσίγαρος λίπασμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (βίντεο)



Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα