Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 22:58

Πιστοποίηση ελαιολάδου με βάση το Life oLive Clima και… «Μεσσηνιακό αγουρέλαιο μέχρι το Δεκέμβριο»

«Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο διατηρεί τις ιδιότητες του αγουρέλαιου μέχρι και τον Δεκέμβριο». Αυτό φαίνεται πως είναι από τα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Life oLive Clima.

Σε αυτό στάθηκε ο γεωπόνος Γιώργος Μιχαλόπουλος (Ρόδαξ Αγρο), μιλώντας στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας, με θέμα «Πιστοποίηση ελαιολάδου με βάση τις πρακτικές του πρακτικές του έργου Life oLive Clima». Ακόμα ένα σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο στάθηκε ο ίδιος, είναι πως η ελιά είναι το μόνο δέντρο τα προϊόντα του οποίου τρώγονται και δικαιούνται να έχουν πίστωση για το ανθρακικό αποτύπωμα.

 

Ειδικότερα για την περιβαλλοντική πιστοποίηση προϊόντων (EPD, CF, PEF), σύμφωνα πάντα με τον κ. Μιχαλόπουλο:

-         Τι είναι η Περιβαλλοντική Δήλωση EPD (Environmental Product Declaration) τι το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Προϊόντος PEF (Product Environmental Footprint) και τι το Αποτύπωμα Ανθρακα CF (Carbon Footprint);

 Είναι δείκτες που μετράνε την «περιβαλλοντική επίδοση» των προϊόντων, με τρόπο ορατό στον αγοραστή (Business to Business) ή/και στον καταναλωτή με την ετικέτα (Business to Consumer) για να μπορεί να συγκρίνονται προϊόντα μεταξύ τους. Οι δύο πρώτοι είναι παρεμφερείς. Μετρούν περί τις 15 κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και το αποτύπωμα άνθρακα για την κλιματική αλλαγή (φαινόμενο θερμοκηπίου). Και οι τρείς, χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια στοιχεία και την ίδια ακριβώς μέθοδο, δηλαδή την Ανάλυση Κύκλου Ζωής (AKZ και διεθνώς LCA = Life Cycle Assessment) με μικροπαραλλαγές στις λεπτομέρειες. Το EPD και το CF είναι ‘ιδιωτικά’ σχήματα. Το PEF αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2018.

-         Πως σχετίζεται το oLIVE CLIMA με την Περιβαλλοντική Πιστοποίηση;

Δίνει στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να επιτύχει εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις σε πολλούς δείκτες ταυτόχρονα. Ιδιαίτερα δε με την πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή την πίστωση για το ανθρακικό αποτύπωμα (Carbon Footprint credits) που μόνο η ελιά δικαιούται -παγκοσμίως- από όλα τα καλλιεργούμενα για τροφή φυτά, μπορεί να στοχεύσει κανείς σε ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές με αρνητικό ανθρακικό ισοζύγιο. Στην περίπτωση αυτή στέκει το εξής σύνθημα: «Μπορείς και σύ να δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Βάλε το λάδι και τις ελιές στη δίαιτά σου»

-         Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η Περιβαλλοντική Πιστοποίηση;

Πρόκειται για σχετικά νέα και άφθαρτη πιστοποίηση, μέσω της οποίας μπορεί κανείς παράλληλα προς τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, να περάσει επίσημα και τα στοιχεία για τις ιδιότητες του προϊόντος του (οργανοληπτικές κλπ). Αλλωστε, εκτός από την πιστοποίηση βιολογικών και ΠΟΠ είναι η μόνη που μπορεί να εμφανιστεί στην ετικέτα του προϊόντος – ορατή στον καταναλωτή.

-         Πόσο κοστίζει;

Ανάλογα με το πόσα στοιχεία διαθέτετε, από 5000€ – 20000€, με ισχύ για 3-5 χρόνια.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα