Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 17:41

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια το επόμενο στοίχημα για τη Μεσσηνιακή πατάτα (video)

Με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πατάτας να αποτελούν ένα νέο μεγάλο στοίχημα για τη Μεσσηνία, ο Γιώργος Γκούμας και η Agrexpo σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα να γίνουν από την επόμενη κιόλας σεζόν.

Κύριος στόχος είναι η αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει  μειωθεί δραματικά λόγω της γενικότερης απογοήτευσης των παραγωγών, και βέβαια η κατάκτηση ακόμα μεγαλύτερων αγορών του εσωτερικού και του εξωτερικού, με σημαντικά οφέλη για τους καλλιεργητές.

Ο κ. Γκούμας επισημαίνει πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι παραγωγοί που έχουν διάθεση να προχωρήσουν και πως με την κατάλληλη στήριξη θα βρουν τα επόμενα βήματά τους στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.


Η ανοιξιάτικη παραγωγή στις περιοχές της Μεσσήνης και της Καλαμάτας ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με το προϊόν να προωθείται από τη μεριά της εν λόγω εταιρείας τόσο σε ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, φέτος σημειώθηκε μια 15νθήμερη περίπου καθυστέρηση στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, πράγμα που εμπόδισε να βγει πρώιμα η σοδειά στην αγορά.

Ο Γ. Γκούμας λέει πως είναι θετικό το κλίμα όσον αφορά στη μεσσηνιακή ανοιξιάτικη πατάτα και οι αγορές της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εξαγωγές προς την κεντρική Ευρώπη, παράλληλα με την προώθηση του προϊόντος σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Ωστόσο, την ίδια ώρα που αλυσίδα Ελληνικών συμφερόντων υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα και φυσικά την πατάτα, αντίθετα, κεντρικές λαϊκές αγορές προωθούν εισαγόμενο προϊόν, γεγονός που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην απογοήτευση των παραγωγών. Αυτό όπως εξηγεί έχει παίξει ρόλο για τη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, με συνέπεια σήμερα να μην καλλιεργούνται ούτε 3.000 στρέμματα στη Μεσσηνία, μειωμένα κατά 70% συγκριτικά με το παρελθόν. Η πραγματικότητα αυτή, όπως τονίζει, πρέπει να αναστραφεί και με την αξιοποίηση νέων μεθόδων, όπως της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, μέθοδος που εφαρμόζεται στην Αχαΐα και την Ηλεία, με σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς. Και όπως επισημαίνει: «Θα φροντίσουμε να είμαστε και πρωτοπόροι στη νέα τεχνική της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, που θα μας φέρει πιο κοντά στον καταναλωτή με μεγαλύτερη διάρκεια στην προώθηση των προϊόντων της Μεσσηνίας».Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα