Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 23:32

Προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες - Τι έγινε στην επιτροπή - Τι λένε οι αγρότες (vd)

«Τους θέσαμε το ερώτημα αν προτιμούν να βλέπουν 400 αγρότες και λιγότερα φρύγανα σε ένα χωριό, ή 100 αγρότες και πολλά φρύγανα. Έδειξαν να το σκέφτονται.
Το κύριο και εύλογο συμπέρασμα που αποκομίσαμε είναι ότι χωρίς σοβαρή και συνεχή παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων θα περιοριστούμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις». Αυτό αναφέρουν οι δύο μοναδικοί, όπως δηλώνουν, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου που παρέστησαν στη συνεδρίαση της επιτροπής για το Νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τους δασικούς χάρτες.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» Γιώργο Κόκκινο και τον γεωπόνο Φώτη Αγγελοπουλο, οι οποίοι ύστερα από πρόσκληση της Μεσσηνίας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Κοζομπόλη, συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της ομάδας παραγωγών και της συντονιστικής επιτροπής για τους δασικούς χάρτες στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο "Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις".

Στο βίντεο που ακολουθεί ο κ. Κόκκινος μεταξύ άλλων μιλά για την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής κι επισημαίνει την ανάγκη της σημαντικής μείωσης του κόστους υποβολής αντιρρήσεων και εξαγοράς γης.Στη συζήτηση, στην οποία
παρέστη και ο αν. υπουργός Σωκράτη Φάμελλος, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις που κατατέθηκαν, οι Μεσσήνιοι παραγωγοί επισημαίνουν πως "Μερίδα βουλευτών αντέδρασε θετικά στους προβληματισμούς μας και συμμερίστηκε τις απόψεις και προτάσεις μας. Οφείλουμε να ανακοινώσουμε ότι ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και ανησυχία μας προκάλεσε το γεγονός ότι για ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά άμεσα τη γεωργία και τους αγρότες, είμαστε οι μοναδικοί εκπρόσωποι αγροτών! Αυτό που δεν μπορέσαμε να πληροφορηθούμε είναι αν δεν καλέστηκαν άλλοι εκπρόσωποι ή αν καλέστηκαν και δεν παρευρέθησαν. Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι τοποθετήσεις κυρίως των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Δασικών Υπαλλήλων οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί για τους αγρότες, εμφανίζοντάς μας ως καταπατητές δασικών εκτάσεων! Ενδεικτικά αναφέρουμε την άποψη που εκφράστηκε  ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι επαρκείς στη χώρα μας όταν σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το νούμερο ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι ο μικρός κλήρος!».

Με αφορμή την ανακοίνωση εκφράζονται ευχαριστίες τόσο στην κ. Κοζομπόλη για την πρόσκληση όσο και στον διευθυντή της ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας Αντώνη Παρασκευόπουλο για την ενημέρωση και τη στήριξη.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα αποφάσισε για την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί η συντονιστική επιτροπή για τους δασικούς χάρτες, μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου στους Γαργαλιάνους, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής.

Στόχος των αγροτών είναι να δείξουν την αντίθεσή τους στο Νομοσχέδιο, το οποίο όπως λένε «απειλεί τις ιδιοκτησίες μας αλλά και τον γεωργικό χαρακτήρα του νομού μας".

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Να σημειωθεί πως οι παραγωγοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής επέδωσαν το ψήφισμα της συνέλευσης που έγινε στη Χώρα 26ης Μαρτίου,στο οποίο αναφέρεται: «Υστερα από κατάθεση απόψεων και διεξοδική συζήτηση και αφού λάβαμε υπόψη:

1.     1. Το Νόμο  4389/2016 και την σύγκριση των χαρτών του 2007 με τις αεροφωτογραφίες του 1945 οι οποίες εμφανίζουν μια θολή και παραπλανητική εικόνα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα δάση. Είναι τραγικό και απαράδεκτο ότι ως αφετηρία για τη σύγκριση, λαμβάνεται υπόψη μια περίοδος που λόγω του πολέμου και των ελάχιστων διαθέσιμων μέσων,  η γεωργία είχε σχεδόν εγκαταλειφτεί και  περιοριστεί στην παροχή μιας ελάχιστης αυτάρκειας.

2.     2. Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας η οποία στερείτε ανταγωνιστικότητας και ανανέωσης σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει (φορολόγηση, αύξηση ασφαλιστικού κόστους, απαιτήσεις στην παραγωγή τροφίμων, στήριξη της εθνικής οικονομίας κτλ).

3.     3. Την προοπτική της ελληνικής γεωργίας στις τραγικές συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, ως δραστηριότητα που προσφέρει ακόμα απασχόληση και ίσως κάποια ελπίδα.

4.     4. Την απαράδεκτη και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που καλείτε να ακολουθήσει το σύνολο σχεδόν των καλλιεργητών για να αποδείξει ότι το χωράφι που αγόρασε, κληρονόμησε, ή έτυχε γονικής παροχής δεν είναι δασική έκταση.

5.     5. Το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση αλλοίωσης του χαρακτήρα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ το οποίο εκτός από το εισόδημα των παραγωγών θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία.

6.     6. Την έλλειψη κτηματολογίου και την γενικότερη διαχρονική ασάφεια με τα όρια και την έκταση των αγροτεμαχίων γεγονός για το οποίο ευθύνεται η ελληνική πολιτεία αποκλειστικά.

7.     7. Ότι στο βαθμό που αναπτύχθηκε η γεωργία στο νομό μας και στην αντίστοιχη συμβολή της στην τοπική και εθνική οικονομία, όχι μόνο δεν ζημίωσε τις δασικές εκτάσεις αλλά ακριβώς το αντίθετο, εφόσον τα δάση σήμερα είναι περισσότερα από το 1945! 

Απαιτούμε:

1.      1. Τη σύνταξη του δασολογίου χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των καλλιεργούμενων εκτάσεων όπως έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο ΟΣΔΕ και όπως προβλέπει το άρθρο 24 του Συντάγματος όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Αυτό να γίνει με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των παραγωγών.

2.      2. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ (αγροί που δασώθηκαν) αυτοί να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Γι αυτά που δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες να αποδοθούν σε νέους αγρότες κατοίκους των περιοχών.

3.      3. Όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις να τροποποιηθεί ο Ν. 4280/14 με τον οποίο υπάχθηκαν στις δασικές υπηρεσίες και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους με τη δέσμευση της αγροτικής χρήσης

Η επιτροπή που εκλέχτηκε από τους συμμετέχοντες παραγωγούς που συνυπογράφουν το παρόν ψήφισμα την εξουσιοδοτούν, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να διαχειριστεί τα ως άνω αιτήματα έως ότου δικαιωθούν».Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα