Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 22:32

Σφοδρή επίθεση για τη βιολογική κτηνοτροφία. Αυγενάκης - Κεφαλογιάννης ζητούν τη διασφάλιση των κτηνοτρόφων της Κρήτης

Για έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν λόγο σε μια κατά μέτωπο επίθεση στην Κυβέρνηση για την επαναπροκήρυξη του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης, βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης

. Οι βουλευτές, οι οποίοι φέρνουν το θέμα στη Βουλή, μιλούν για «εμπλοκή του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας» και ασκώντας δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση, επισημαίνουνπως πρόκειται για αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ θέτουν ερωτήματα για τους λόγους της διπλής παράτασης την ώρα που είχε υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρουν στην παρέμβασή ρους πως «η απόφαση Αποστόλου για την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου της Βιολογικής Κτηνοτροφίας καταστρέφει τους υφιστάμενους βιολογικούς κτηνοτρόφους της Κρήτης, που μένουν μετέωροι ανάμεσα στη συμβατική και τη βιολογική κτηνοτροφία και στερεί τη δυνατότητα ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων όσων επιχείρησαν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική βούληση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα, ακυρώνοντας τα συγκεκριμένα κριτήρια από το πρόγραμμα, δείχνει πως σκοπός είναι και στη βιολογική κτηνοτροφία, όπως ήδη έγινε στη γεωργία, να μεταφερθούν τα χρήματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας». Καταλήγοντας, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα επαναπροκήρυξης του προγράμματος, ρήτρα προστασίας για τους υφιστάμενους παραγωγούς που ήδη ακολουθούν πρακτικές βιολογικής κτηνοτροφίας και διασφαλίσεις, προκειμένου να μην είναι η Κρήτη ο μεγάλος χαμένος του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής, στις 18/1/2017 εκδόθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Μέτρο 11- «Βιολογικές Καλλιέργειες» με 4 διαφορετικές δράσεις: για νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία, νεοεισερχόμενους στη βιολογική κτηνοτροφία, υφιστάμενους στη βιολογική γεωργία και υφιστάμενους στη βιολογική κτηνοτροφία.

Μάλιστα, στη δήλωσή σας αναφέρατε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει «την αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία». Ωστόσο, μόλις χθες ανακοινώσατε την απόφαση για την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, παραπέμποντας στις καλένδες τους χιλιάδες κτηνοτρόφους που περίμεναν με αγωνία τα σχετικά αποτελέσματα.

Ουσιαστικά, επιλέξατε να αφήσετε εκτός τη βιολογική κτηνοτροφία, αγνοώντας τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους νέους παραγωγούς που δαπάνησαν χρόνο και χρήμα, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και να βελτιώσουν το προϊόν τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε επίπεδο επικράτειας έγιναν 14.000 αιτήσεις στην κτηνοτροφία και 50.000 στη γεωργία, στην Κρήτη έγιναν 3.850 αιτήσεις στην κτηνοτροφία και 4.480 στη γεωργία. Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο έγιναν 2.006 αιτήσεις στην κτηνοτροφία και 1.390 στη γεωργία, ενώ στο Ηράκλειο έγιναν 822 αιτήσεις στην κτηνοτροφία και 1.713 στη γεωργία.

Το ποσοστό των εγκεκριμένων στη γεωργία υπολογίζεται στο 24% για όλη την Κρήτη, με το νομό Ηρακλείου να έχει μόλις 13% των αιτήσεων εγκεκριμένες και το Ρέθυμνο 32% των αιτήσεων. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών είναι άτομα που έχουν εντάξει στη βιολογική γεωργία τα σιτηρά με τα οποία έχουν σκοπό να σιτίζουν τα ζώα τους, οπότε είναι αμφίβολο αν θα επιμείνουν στο πρόγραμμα των βιολογικών σε περίπτωση που δεν ενταχθούν στη βιολογική κτηνοτροφία. Άλλωστε, περιοχές Natura στην Κρήτη είναι ως επί το πλείστον τα ορεινά τμήματα των νομών όπου και δεν υπάρχουν καλλιέργειες ελαιώνων.

Επειδή είναι δεδομένη η στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα υγιεινής διατροφής και στα βιολογικά προϊόντα και ως εκ τούτου οφείλουμε να στρέψουμε εκεί και τους παραγωγούς.

Επειδή οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η προστασία των φυσικών πόρων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αειφορική διαχείριση βοσκοτόπων, η βελτίωση της ευζωίας των ζώων και η προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή ζωικά προϊόντα.

Επειδή οι Κτηνοτρόφοι της Κρήτης μένουν μετέωροι ανάμεσα στη συμβατική και τη βιολογική κτηνοτροφία και στερείται η δυνατότητα ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων όσων επιχείρησαν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα».

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

«1. Για ποιο λόγο δοθήκαν δυο παρατάσεις σε ένα πρόγραμμα που εμφανώς είχε υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός του από την αρχική καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων;

2. Πώς θα διασφαλιστεί ότι η Κρήτη δε θα είναι ο μεγάλος χαμένος του συγκεκριμένου προγράμματος, αφού οι καλλιεργήσιμες περιοχές της Κρήτης δεν είναι στο δίκτυο Natura, και ως εκ τούτου μπαίνουν ελάχιστοι στη βιολογική γεωργία, την ίδια στιγμή που και στην κτηνοτροφία φημολογείται ότι δε θα ισχύσει το συγκεκριμένο κριτήριο;

3. Ποιο είναι το επίσημο χρονοδιάγραμμα για την επαναπροκήρυξη του προγράμματος; Υπάρχει βούληση να προστατευτούν οι υφιστάμενοι παραγωγοί που ήδη ακολουθούν πρακτικές βιολογικής κτηνοτροφίας;

4. Με δεδομένο ότι το διαθέσιμο ποσό για τη βιολογική κτηνοτροφία δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, ποια κριτήρια ένταξης προτίθεται να θεσπίσει το Υπουργείο;»Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα