Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 21:02

Το φυσικό λίπασμα... πάει σχολείο!

Πάνω από 300 μαθητές έχουν ενημερωθεί μέχρι στιγμής μέσα από τις διαδραστικές παρουσίασεις για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης, οι οποίες διεξάγονται σε Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Βριλησσίων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και την Περιφέρεια Αττικής

Ο  διάλογος γίνεται πάνω σε θεματικές, όπως:

1.    Τι είναι η κομποστοποίηση;

2.    Τι είναι τα οργανικά απόβλητα;

3.    Ποια τοποθετούνται στους καφέ κάδους;

4.    Ποια είναι η διαδικασία κομποστοποίησης;

5.    Ποια είναι τα οφέλη;

6.    Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα οργανικά απόβλητα;

7.    Τι είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Βριλησσίων

8.    Γιατί είναι σημαντικός ο δικός μας ρόλος;

9.    Τι μπορούμε να κάνουμε;

«H εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή όλων των απορριμμάτων μας ξεκινάει από το σχολείο. Τα παιδιά είναι ο καλύτερος επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος. Με το πρόγραμμα ενημέρωσης των σχολείων μας, πιστεύουμε ότι πολύ γρηγορότερα θα πετύχουμε το στόχο ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων και της μετατροπής τους σε Φυσικό Λίπασμα», δήλωσε ο Αλέξης Μαυραγάνης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων.

Οι ενημερωτικές επισκέψεις λειτουργούν συμπληρωματικά στο γνωστικό αντικείμενο που διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο, αποτελώντας μια μαθησιακή (διαδραστική) εμπειρία με χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες και πραγματοποιούνται κατόπιν άδειας από τους αρμόδιους φορείς, και σε συνεργασία, με τους εκπαιδευτικούς ανά τάξη/τμήμα. Ο κύκλος των επισκέψεων θα ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου 2017.

Η ανταπόκριση των παιδιών, των συλλόγων καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων είναι άμεση και ένθερμη, έχοντας ήδη λάβει αιτήματα για επαναληπτικές ενημερώσεις σε περισσότερα τμήματα.

Aναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων λειτουργεί ήδη o Δήμος Βριλησσίων, ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή». Mεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται η εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, τα οποία αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή παραγωγής απορριμμάτων.

Σκοπός του προγράμματος κομποστοποίησης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, δηλαδή στην κουζίνα κάθε σπιτιού / καταστήματος, και την απόθεσή τους στους καφέ κάδους που ήδη έχουν τοποθετηθεί στο Δήμο Βριλησσίων ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.fisikolipasma.gr) υπάρχει διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό, που ξεχωρίζει για την ποιότητα του περιεχομένου και της αισθητικής του. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, εθελοντές και όσοι είναι ενεργοί σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να επιλέξουν από τη διαθέσιμη εργαλειοθήκη το πληροφοριακό υλικό που τους εξυπηρετεί για αυτόνομες παρουσιάσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού.

Επίσης, διατίθεται έτοιμη παρουσίαση, σχετικά με την κομποστοποίηση, για τους εκπαιδευτικούς ή εκπροσώπους φορέων.

Περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Πισσία 210 6772129  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.fisikolipasma.gr     

https://www.facebook.com/fisikolipasma/      

https://twitter.com/Fisiko_Lipasma


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα