Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 19:53

Νέοι μέθοδοι ελαιοκαλλιέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Νέοι μέθοδοι ελαιοκαλλιέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Oι   βασικές ενέργειες του  έργου oLIVECLIMA,  που αφορά στην εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με στόχο τον μετριασμό  των επιπτώσεων  και  την  προσαρμογή  στην  κλιματική αλλαγή θα παρουσιαστούν αυτή την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρίσσια.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών,  του  Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και τον Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας.

«Βασικός  στόχος του έργου  είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι: Ανακύκλωση των γεωργικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης. Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος -είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση. Τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης. Ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας.

Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση κατά 50% από το πρόγραμμα LIFE+ της Ε.Ε. και κατά 50% από ίδιους πόρους των εταίρων. Εχει διάρκεια πέντε έτη (2012 έως 2017) και συμμετέχουν 10 εταίροι, οι οποίοι είναι συγκεκριμένα: Ανατολική Ανάπτυξη Α.Ε (συντονιστής του έργου),  τα  Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ Δήμητρα Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και  Εδαφοϋδατικών Πόρων με τα τμήματα του: Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης και Εδαφολογίας Αθηνών. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Basilicata της Ιταλίας, η  ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ, η εταιρεία «Εκδόσεις Αγρότυπος ΑΕ», καθώς και ομάδες ελαιοπαραγωγών: ΕΑΣ Πεζών του Ν. Ηρακλείου,  ΕΑΣ Μεραμβέλου του Ν. Λασιθίου, και η ομάδα παραγωγών «Νηλέας» στη Χώρα Μεσσηνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  απευθυνθείτε στο Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, Δρ. Βίκτωρ Καββαδία, στο τηλέφωνο 210 2816974 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


{loadmodule mod_wsfbcom,Facebook Comments
*

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022