Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 21:30

"Κίνδυνος η υποχρηματοδότηση για τη δακοκτονία" - Τι προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ

Με στόχο να προληφθεί μια νέα καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή λόγω δακοπροσβολής, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – παράρτημα Πελοποννήσου – Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, παραθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του, επισημαίνοντας πως η υποχρηματοδότηση του προγράμματος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο την αποτελεσματικότητά του. 

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως με αφορμή την κατανομή των ποσών για την εκτέλεση της δακοκτονίας την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω των λανθασμένων κριτηρίων για τον υπολογισμό. Τα κριτήρια αυτά αδικούν την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα έναντι και άλλων ελαιοκομικών περιοχών της πατρίδας μας.

Ειδικά για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου οι διατιθέμενοι πόροι δεν επαρκούν σε πολλές περιπτώσεις νομών ακόμη και για την στοιχειώδη αντιμετώπιση του δάκου. Επιπλέον η εγκατάλειψη της συλλογικής δακοκτονίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ΠΟΠ ελαιόλαδα της περιοχής μας για τα οποία η μέθοδος αυτή αποτελεί μέρος του φακέλου έγκρισης. Περαιτέρω, η ανεξέλεγκτη ιδιωτική δακοκτονία στην οποία μπορεί να οδηγηθεί πλήθος παραγωγών, εκτός από αύξηση του κόστους εμπεριέχει και την αύξηση του κινδύνου ανίχνευσης υπολειμμάτων ΦΠΠ, κάτι που μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει ως χώρα να μην συμβαίνει αποτελώντας ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του ελαιολάδου μας.

Κατόπιν των παραπάνω προτάθηκαν:

  1. Η ανάγκη διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος συλλογικής δακοκτονίας

  2. Η ανάγκη ετήσιας αναπροσαρμογής της κατανομής των ποσών στις διάφορες ελαιοκομικές περιοχές με ρεαλιστικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των καλλιεργούμενων δέντρων, οι πρόσφατες συλλήψεις στο σύνολο του νομού κ.α. (στην κατεύθυνση αυτή συντονιστικό ρόλο μπορεί να έχει το Υπ.Α.Α.Τ.)

  3. Η ανάγκη επίλυσης του θέματος σε ότι αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες με την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και με χρήση διαφορετικών, εγκεκριμένων για την περίπτωση, σκευασμάτων

  4. Ρύθμιση σε ότι αφορά την δυνατότητα αυξημένων μετακινήσεων των εποχιακών γεωπόνων τομεαρχών δακοκτονίας με σκοπό την επίβλεψη της άρτιας εκτέλεσης του έργου

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα