Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 22:16

Επαρκή χρηματοδότηση για τη δακοκτονία ζητά η ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος περιλαμβάνεται μεταξύ των φορέων που κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τη φετινή ελαιοπαραγωγή καθώς παραμένει στον αέρα το  πρόγραμμα της δακοκτονίας. Με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητείται από τους συναρμόδιους υπουργούς να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σοβαρό κίνδυνο να υποστεί τεράστια καταστροφή η ελαιοκαλλιέργεια διατρέχει η χώρα μας καθώς η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών και δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση». 

Το πρόβλημα απασχόλησε τη πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στην ΕΕΤΑΑ. Αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ με την απόφασή του ζητεί:

Επαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος έτσι ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και να υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης όλων των απαραίτητων ψεκασμών με βάση τα προβλεπόμενα επιστημονικά κριτήρια.

Την έγκαιρη έκδοση όλων των σχετικών αποφάσεων από τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να ολοκληρώνονται όλες οι δέουσες εργασίες στα σωστά χρονικά περιθώρια  

·        Να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας, η διαδικασία του οποίου είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα, ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι διαγωνισμοί για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες και να υπάρξει έγκαιρη υλοποίηση των ψεκασμών που πρέπει να διενεργηθούν εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

·        Την πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού προκειμένου να επιτευχθεί η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος και τη μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτεί η πραγματοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών

·        Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τροποποίηση του ορίου των μετακινήσεων του προσωπικού δακοκτονίας και χορήγηση της εκτός έδρας αποζημίωσης για μετακίνηση πάνω από τα 20 χιλιόμετρα έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων με τη συχνή παρουσία του προσωπικού στους ελαιώνες όπου και εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

·        Αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δεδομένων από σχετικές έρευνες και μελέτες γύρω από τα θέματα επιλογής και διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση των αρμόδιων Υπουργείων να υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Τέλος, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημοσιοποιήσει τα ποσά που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, τα οποία καταβάλλουν οι παραγωγοί.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα