Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 20:39

Εν αναμονή βελτιώσεων για τους δασικούς χάρτες

Εν αναμονή βελτιώσεων για τους δασικούς χάρτες

Με δεσμεύσεις πως δεν θα επηρεαστεί η αγροτική παραγωγή από τους δασικούς χάρτες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, η διυπουργική σύσκεψη, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε, η πορεία του έργου ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. 

Η σύσκεψη έγινε ενώ είναι γενικότερα τεταμένο το κλίμα στους νομούς όπου έχει προχωρήσει η ανάρτηση, αφού πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων εμφανίζονται ως δασικές.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ετέθησαν τα εξής ζητήματα:

• Η καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει.

• Η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης).

• Η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, με βάση τη νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση αυτών των θεμάτων, με στόχο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών. 

Τις κατευθύνσεις αυτές θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των  θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).

 

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

ΚΕΔΕ

Αναστολή και επανεκκίνηση της διαδικασίας ανάρτησης της κύρωσης των δασικών χαρτών και συμμετοχή των δήμων στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων ζητά η ΚΕΔΕ.

Τα προβλήματα που προκαλούνται συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τα ένωσης, κατά  τη διάρκεια  της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα που προκαλούνται δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού καθ΄ αυτού του έργου της ανάρτησης, που είναι να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, να υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και να προστατεύσει το περιβάλλον.

Τονίστηκε επίσης ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν  διότι:

·         Οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τους έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960. 

·         Οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.

·         Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.

·         Οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, τόνισε:

«Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες επρόκειτο να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Γεγονός που δεν εξασφαλίζεται με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε.

Ως εκ τούτου ζητάμε:

·         Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών  και επανεκκίνησής της, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση.

·         Να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί.

·         Να δοθεί παράταση της υποβολής αντιρρήσεων από δύο μήνες σε έξι μήνες.

·         Να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.

·         Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, με γεωπόνο ή μηχανικό, στην Επιτροπή  Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί».

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 «Θα προσφύγουμε στο ΣΤΕ αν δεν ανακληθούν οι δασικοί χάρτες» προειδοποιεί με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ζητά την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την ανάκληση της ανάρτησης των δασικών χαρτών και να δεσμευθεί η Κυβέρνηση σε χρονοδιάγραμμα διόρθωσης των σφαλμάτων. Και αυτό, «γιατί είναι αδιανόητο η χώρα να μην έχει δασολόγιο» όπως επεσήμανε κατά τη συζήτηση του θέματος των δασικών χαρτών στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

Αφού αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις ευθύνες, τόσο της παρούσας, όσο και των προηγούμενων Κυβερνήσεων για τα προβλήματα που έχουν οι δασικοί χάρτες, επεσήμανε ότι, αφενός προκαλούνται πολλά προβλήματα σε πολεοδομημένες περιοχές, σε βοσκήσιμες γαίες, στην αγροτική γη και τις επιδοτήσεις που τις συνοδεύουν, αφετέρου δεν συναρτώνται με το κτηματολόγιο, ενώ χαρακτήρισε απαγορευτικό για τους πολίτες το κόστος έντασης.    

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πλαίσιο προτάσεων για τους δασικούς χάρτες καταρτίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στην τελευταία του συνεδρίαση, με αιτήματα μεταξύ άλλων την προσωρινή αναστολή και την κατάργηση των τελών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μέσα από μια σειρά προτάσεων που προέκυψαν έπειτα από ευρεία συζήτης.

«Πρέπει να αρθούν οι αδικίες που έχουν οι δασικοί χάρτες και να μην λειτουργεί αποτρεπτικά στους πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους. Θέλουμε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο υπέρ των πολιτών, όχι εναντίον τους» διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τεχνικών Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας, ΓΕΩΤΕΕ, Γενικών Διευθύνσεων Δασών, ασαρχείων, ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων και κατά τη διάρκειά της, τέθηκαν οι βασικοί προβληματισμοί που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ διαμορφώθηκε και το τελικό κείμενο των προτάσεων που θα σταλεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος τόνισε πως «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι σίγουρα ένα εργαλείο που θα προστατεύσει το δασικό πλούτο, όμως ό,τι έχει αναρτηθεί τώρα περιέχει πλείστες ανακρίβειες και απεικονίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Αυγέρης, που είχε οριστεί ως ειδικός αγορητής σημείωσε: «Η συγκεκριμένη αποτύπωση δεν ανταποκρίνεται στην αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να χάσουν τις περιουσίες τους οι συμπολίτες μας».

 

Κύρια σημεία προβληματισμού

Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

- Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.

- Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.

- Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.

- Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

- Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός και λειτουργεί αποτρεπτικά από το να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους οι πολίτες, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για αυτό.

- Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

Κείμενο Προτάσεων

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαδικασία αυτή και ειδικότερα:

1.      Να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία αναρτήσεως και κυρώσεως των δασικών χαρτών έως ότου αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από το αρμόδιο Υπουργείο τα ανωτέρω εκτεθέντα και πολλαπλώς προβληματικά σημεία που αφορούν τη θεματική αποτύπωση και τον ειδικότερο χαρακτήρα των αποτυπούμενων εκτάσεων γης στις περιοχές της Περιφέρειάς μας.

2.      Σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί επαρκής παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών και η οποία θα επιτρέψει την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών σε συνεργασία με τους απαραίτητους επαγγελματίες.

3.      Να μη γίνει χρήση και να αποσυνδεθεί από την κατάρτιση των δασικών χαρτών η αποτύπωση της αεροφωτογραφίας του έτους 1945 καθ’ ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της διαχρονικής και αληθούς εμπράγματης κατάστασης και παράγει εσφαλμένη αντίληψη για τον χαρακτήρα σημαντικών εκτάσεων γης. Δια τούτο να αντικατασταθεί από την αεροφωτογραφία του έτους 1960 και η θεματική αποτύπωση να διασυνδεθεί με την αποτύπωση στο πλαίσιο του Ο.Σ.Δ.Ε.

4.      Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες οίκοθεν διορθώσεις και τροποποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να συμπεριληφθούν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, τα παραχωρητήρια του Δημοσίου, οι πράξεις εποικισμού, αναδασμού και διανομής, καθώς επίσης και να αντιπαραβληθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστωθεί η αληθής μορφή των εκτάσεων.

5.      Να καταργηθούν ή να μειωθούν σε απολύτως συμβολικό επίπεδο τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων με ρητή πρόβλεψη αποδόσεώς τους στους πολίτες σε περίπτωση ευδοκιμήσεως των αντιρρήσεων, καθώς επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ατελή υποβολή αντιρρήσεων για κατοίκους ορεινών οικισμών.

6.      Να τροποποιηθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ώστε έκαστος πολίτης να υποβάλει συνολικά μία φορά αντιρρήσεις για όλες τις εκτάσεις και ιδιοκτησίες του που επηρεάζονται, με ανώτατο τέλος αντιρρήσεων

7.      Να υπάρξει υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, καθώς επίσης και συγκεκριμένη δεσμευτική προθεσμία της Διοίκησης για εξέταση και απάντηση επί των ενστάσεων.

8.      Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων που έχουν αλλάξει χρήση γης (ΔΑ), χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, έναντι συμβολικού τιμήματος.

9.      Να υπάρξει ρύθμιση για σαφή διάκριση των δασωθέντων αγρών που δεν απώλεσαν τον χαρακτήρα τους, από τις δασικές εκτάσεις.

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022