Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 23:47

Ο κατσίγαρος λίπασμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (βίντεο)

H δυνατότητα που δίνεται σε ελαιοτριβείς για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων (κατσίγαρου), για υδρολίπανση σε δενδροκαλλιέργειες, μετά την έκδοση ΚΥΑ το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας. Αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να εκτιμηθεί η έμπρακτη δυνατότητα εφαρμογής της ΚΥΑ στη Μεσσηνία, καθώς και να διερευνηθεί ο τρόπος αξιοποίησής της σε συνεργασία  με τους ενδιαφερόμενους ελαιοτριβείς.

Πρόκειται για μια νέα εναλλακτική πρόταση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων τριών φάσεων, που προτείνεται στην πρόσφατα δημοσιευθείσα ΚΥΑ 127402/1487/Φ15/2016 (ΦΕΚ 3924Β΄/07-12-2016).

Η σύσκεψη έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 1017, με πρωτοβουλία  της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, στην οποία συμμετείχαν, ο διευθυντής Ανάπτυξης, οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καλαμάτας και Τριφυλίας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ Δήμητρα Παναγιώτη Κάτσαρη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Εύφορη Γη» (Δείτε την εκπομπή),  με την έκδοση της ΚΥΑ, ύστερα από 20 χρόνια ερευνών, ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση των υγρών απόβλητων των ελαιοτριβείων, με τη λίπανση χωραφιών με ελιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες .

Μια διαδικασία η οποία βέβαια θα πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και την επιτήρηση επιστημονικών φορέων.

Η έρευνα έγινε από το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, παράλληλα με το Ινστιτούτο των Χανίων και τον εμπειρογνώμονα στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας Κώστα Χαρτζουλάκη. Αποδείχθηκε μεταξύ άλλων πως τα παραπροϊόντα της ελιάς, που αποτελούν απόβλητα σε υγρούς αποδέκτες, όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι μικροοργανισμοί, στα χωράφια «είναι ένα πλήρες τέλειο οργανικό λίπασμα», σε συγκεκριμένες φυσικά ποσότητες.

Δείτε εδώ:
"Οπλοστάσιο" για το ελαιόλαδο ετοιμάζει το Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας (βίντεο)
ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ - ΕΚΠΟΜΠΗ Νο 41: Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών 01 2017Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα