Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 22:54

«Τρέχει» η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Μέχρι τις 2  Μαΐου θα είναι ανοικτή η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η συμβολή της πολιτικής αυτής στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον καθώς και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ευρεία διαβούλευση διάρκειας 3 μηνών γίνεται στη βάση ενός Ερωτηματολογίου https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΓΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της Ε.Ε. για το 2017.

Τα αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο και  θα παρουσιαστούν  σε δημόσια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2017.

Όπως σημειώνεται από το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Κοινή Γεωργική Πολιτική έχει υποστεί διάφορες μεταρρυθμίσεις, η τελευταία εκ των οποίων αποφασίστηκε το 2013 και εφαρμόστηκε το 2015. Έκτοτε έχει μεταβληθεί σημαντικά το περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτή η μεταρρύθμιση, έχουν μεσολαβήσει πολλές σημαντικές εξελίξεις στις οποίες η Κοινή Γεωργική Πολιτική πρέπει να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά, όπως η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές, η πτώση των τιμών και οι νέες διεθνείς δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενόψει αυτών και άλλων προκλήσεων όπως γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, η Κοινή Γεωργική Πολιτική πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να απλουστευθεί για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο διοικητικός φόρτος και να καταστεί ακόμη πιο συνεκτική με άλλες πολιτικές της ΕΕ.

Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος αυτής της ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης και θα συμβάλλει στην εκτίμηση του αντίκτυπου.

Στόχος είναι να συνοψιστούν τα διαθέσιμα στοιχεία για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της ΚΓΠ, να συναχθούν συμπεράσματα από την υλοποίηση της τελευταίας μεταρρύθμισης, να διεξαχθεί ένας δομημένος διάλογος, να επιβεβαιωθούν οι υφιστάμενες δυσκολίες και να προβλεφθούν οι ανάγκες για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ.

Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για να συντάξει ανακοίνωση, έως το τέλος του 2017, στην οποία θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα για τις σημερινές επιδόσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και πιθανές επιλογές πολιτικής για το μέλλον με βάση αξιόπιστα στοιχεία.

Ο Γενικός Γραμματέας Α.Π.&Δ.Κ.Π. κ. Χ. Κασίμης επεσήμανε ότι:

«Το μέλλον της ΚΓΠ αποτελεί ήδη θέμα συζητήσεων στα θεσμικά όργανα και fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δε σημαντική προτεραιότητα της χώρας μας και του υπουργείου μας.

Ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), της αρχαιότερης και πλέον δομημένης κοινής πολιτικής, θα δώσει την δυνατότητα στην  Ε.Ε. να ανταποκριθεί καλύτερα στις σημερινές κοινωνικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις.

Το ΥπΑΑΤ  υπηρετώντας τους στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για  βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της γεωργίας, εξασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επίπεδου στον γεωργικό πληθυσμό,  σταθεροποίηση των αγορών και διασφάλιση της επάρκειας της εφοδιαστικής αλυσίδας με αγροτικά προϊόντα σε λογικές -για τον καταναλωτή- τιμές, έχει ήδη δρομολογήσει την διαδικασία συζήτησης για το μέλλον της ΚΓΠ.

Τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος είναι -μεταξύ άλλων-  η σύγκλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η  άρση των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει η διατήρηση της ιστορικότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στο αγροτικό επάγγελμα,  η αλλαγή του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων με τρόπο που να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις εθνικές πολιτικές αγροτικών προϊόντων, η διαχείριση κρίσεων και οι κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην μετά το 2020 εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη λειτουργεί η «Ομάδα Εργασίας Κ.Α.Π.» η οποία προετοιμάζει τα κείμενα εργασίας προς δημόσια διαβούλευση.

Η δημόσια διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ αποτελεί ευκαιρία για τους αγρότες, τους πολίτες, τους φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το οικονομικό και επιχειρηματικό τους μέλλον.

Η συμμετοχή όλων στη διαδικασία αυτή κρίνεται σημαντική και απαραίτητη».Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα