Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 16:17

Απόφαση «καταδίκη» για την ελληνική ελιά Καλαμών λένε οι Μεσσήνιοι

Απόφαση «καταδίκη» για την ελληνική ελιά Καλαμών λένε οι Μεσσήνιοι

Το συνώνυμο «Καλαμάτα» της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, η οποία εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο, έχει φέρει αναστάτωση στους Μεσσήνιους παραγωγούς, που βλέπουν να φθάνει ο… θάνατος του ελληνικού προϊόντος, αφού η ονομασία «Καλαμάτα» αποκτά διεθνή ανταγωνισμό, με σοβαρότατες συνέπειες για την εγχώρια παραγωγή.

Κι ενώ οι Μεσσήνιοι άρχισαν να εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον του ελληνικού προϊόντος, άμεσα μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ στις 16 Δεκεμβρίου, οι παραγωγικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας εξέφραζαν απόλυτη ικανοποίηση, καθώς διεκδικούσαν την ένταξη της ελιάς καλαμών στον εθνικό κατάλογο.

Ποικίλες είναι λοιπόν οι αντιδράσεις που προκαλεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης, με την οποία εντάσσεται στον Εθνικό Κατάλογο η ελιά ποικιλίας Καλαμών (ΚΑΛΑΜΟΝ) με συνώνυμα: KALAMATIANI – TSIGKELI – AETONYCHI – KALAMATA.

Να σημειωθεί πως το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε, ύστερα από την υπόσχεση του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Νίκου Αντώνογλου, σε πρόσφατη σύσκεψη φορέων, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Την ίδια ώρα φορείς της Μεσσηνίας λάμβαναν υποσχέσεις πως δεν θα προχωρήσει μια απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο το προϊόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) Σταύρου Αδαμόπουλου και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, στην τηλεόραση «Μεσόγειος»: «Το συνώνυμο «Καλαμάτα» δεν υπήρχε στον εθνικό βοτανολογικό κατάλογο. Τώρα, είναι γεγονός ότι είναι επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει με έμμεσο τρόπο τον πιο φημισμένο εκπρόσωπο των ελληνικών προϊόντων, την ελιά Καλαμάτας. Μιλάμε για ένα προϊόν που επιδιώκει η Ελλάδα να το καταστήσει γενικό προϊόν και απάτριδο, την ελιά Καλαμάτας, αφού ως τέτοιο θα κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, προερχόμενο απ’ οπουδήποτε παράγεται. Και να λάβουμε υπόψη μας πως η Ελληνική παραγωγή δεν ξεπερνά το 25% με 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το brand name «Ελιά Καλαμάτας» συνδέει το προϊόν της ποικιλίας Καλαμών με το τοπωνύμιο «Καλαμάτα». Είναι ο γνωστός δεσμός ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, του ευρωπαϊκού Νόμου δηλαδή. Με την κατάργηση αυτού του δεσμού, αν τελικά γίνει δεκτό από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή η υπουργική απόφαση της Ελλαδας, θα έχουμε τα εξής:

- Ελεύθερη χρήση του όρου «Καλαμάτας» από βιομηχανίες μεταποίησης του κόσμου αλλά και τις ευρωπαϊκές μεταποιητικές βιομηχανίες βρώσιμης ελιάς.

- Ελεύθερη εισαγωγή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 500 εκ. καταναλωτών, χωρίς έλεγχο καταγωγής.

- Ανισο ανταγωνισμό έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων, μικρού οικονομικού διαμετρήματος και οδηγώντας τες και αυτές στην εισαγωγή – ελληνοποίηση, ως είθισται βέβαια, προϊόντος καρπού ελιάς μάλιστα Καλαμάτας, γιατί θα μπορούν και από την Αίγυπτο τώρα να τη φέρνουν στην Ελλάδα».

«Συμπονούσαν πως είχαμε δίκιο, αλλά άλλα είχαν σκοπό να πράξουν όπως κι έπραξαν». Σχολιάζει ο κ. Αδαμόπουλος αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συμπληρώνει: «Συμπονούσαν μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ταφόπλακα για την ελληνική παραγωγή». 

Επιπλέον, εκτιμά ότι: «Αυτό θα σημαίνει τον αργό θάνατο της ελληνικής παραγωγής και όχι μόνο μεσσηνιακά, αλλά εθνικά. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Πιστεύω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος πολύ σύντομα θα καταγράψει πως στο τέλος του 2016 η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε αντί να βελτιώσει τα πραγματικά μελανά σημεία της ΠΟΠ όπως υφίστανται ως σήμερα, προς όφελος του καταναλωτή και του αγρότη παραγωγού, προτίμησε να γίνει κυρίαρχη πρακτική η υιοθέτηση της ανέλεγκτης, ασύδοτης και άναρχης αγοράς».

Από τις πρώτες ανακοινώσεις, ύστερα από τη δημοσίευση του ΦΕΚ στις 16 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε από το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, σήμερα και η οποία μιλά για απαξίωση του προϊόντος και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού: «Η Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της «ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ» το «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», είναι εσφαλμένη και βλαπτική  όχι μόνο για το τοπικό αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλευθούν  την εμπορική ισχύ του ονόματος «Καλαμάτα».

Με την ενέργεια του  αυτή το Υπουργείο ανοίγει  μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση  του προϊόντος, με την  παραπλάνηση των καταναλωτών  σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα.

Κύριο μέλημα του Υπουργείου έπρεπε να είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού εθνικού προϊόντος και των παραγωγών και όχι η πρόταξη οιουδήποτε άλλου συντεχνιακού  συμφέροντος, το οποίο  δύναται και να μην ταυτίζεται με  προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, υπήρξε άμεση και ασφαλώς θα εκφραστεί και με συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο  των δικονομικών και λοιπών μέσων, που παρέχει η Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία,  με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών, καθότι αυτό  αποτελεί για εμάς μοναδική προτεραιότητα.

Παράλληλα, σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι πως θα κινηθούν οι παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί  φορείς της Μεσσηνίας.
Καλούμε, επίσης, το Υπουργείο να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος στις σωστές τους διαστάσεις και να αναθεωρήσει την απόφασή του».


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022