Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 08:42

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου

Από την Καλαμάτα ξεκινά τις εργασίες του το έργο ARISTOIL που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΟΕΣ) ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Med.

Η 1η Διακρατική, συνάντηση του ARISTOIL: «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές, για την υγεία, ιδιότητες του», θα πραγματοποιηθεί, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2016, σε χώρους που ευγενικά παραχώρησε το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ARISTOIL:

Η γεωγραφική ζώνη της Μεσογείου αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως. Το 95% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη Μεσόγειο, με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου που παράγει το 65% της εθνικής παραγωγής, να κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου αποτελούν επίσης η Ιταλία, κυρίως οι περιφέρειες της Σικελίας, Καλαβρίας και Πούλιας, και η Ισπανία, που αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως, με βασική ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια την Ανδαλουσία.

Κοινή πρόκληση για όλες τις συμμετέχουσες, στο πρόγραμμα, χώρες αποτελεί τόσο η μέση τιμή του ελαιολάδου, που είναι χαμηλή σε σχέση με το κόστος παραγωγής, όσο και ο μεγάλος ανταγωνισμός με τις μη-Μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Για να διατηρήσουν την βιωσιμότητα των ελαιοκαλλιεργειών και της ελαιοπαραγωγής, οι παραγωγοί της Μεσογείου πιέζονται είτε να μειώσουν το κόστος παραγωγής, είτε να αυξήσουν την αξία ή τη ζήτηση του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Κύριος στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο, και, κατ’ επέκταση, η αύξηση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας που οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες υγειοπροστατευτικές ιδιότητες (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ).

Στοχευμένες ενέργειες όπως η ανάπτυξη ενός «cluster» Μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων, η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, η εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, η σύσταση ομάδας παραγωγών και η χαρτογράφηση των αντίστοιχων περιοχών, αποτελούν το μείγμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων και την επιτυχία του προγράμματος.

ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ARISTOIL:

Συντονιστής Εταίρος

ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, Ελλάδα

Εταίροι του Προγράμματος

* Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας

* Αναπτυξιακή Επιχείρηση Φαμαγκούστας, Λάρνακα, Κύπρος

* Aristoleo, Κύπρος

* Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Σικελία, Ιταλία

* Ελεύθερη Δημοτική Κοινοπραξία της Ραγκούσα, Σικελία, Ιταλία

* Πανεπιστήμιο του Σπλιτ, Κροατία

* Πανεπιστήμιου της Κόρδοβας, Ανδαλουσία, Ισπανία

Συνεργαζόμενοι Εταίροι

* Πρότυπα Φυτώρια Ελιάς Κωστελένος, Τροιζηνία

* Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θες/νίκη

* Πανελλήνια Ένωση Ελαιοτριβέων

* Όμιλος Ολεοκανθάλης της Ανδαλουσίας, Ισπανία

* Εταιρεία «Carcabuey Health Ventures», Ανδαλουσία, Ισπανία

* Περιφέρεια Πούλιας, Ιταλία

* Ινστιτούτο Καλλιεργειών Αδριατικής και Καρστικών Εγγείων Βελτιώσεων, Κροατία

* Ένωση Ελαιοπαραγωγών Βέλα Λούκα, Κροατία

Αναλυτική παρουσίαση του έργου ARISTOIL θα πραγματοποιηθεί στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρηθεί τη Δευτέρα 5/11/2016, ώρα 12.00, στην αίθουσα «Παναγιώτη Φωτέα» στο Διοικητήριο

Από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

 

PRESS RELEASE

Reinforcement of Mediterranean olive oil sector competitiveness

ARISTOIL, the project implemented by the Regional District of Messinia, Region of Peloponnese, in collaboration with (EGTC) EFXINI POLI, within the framework of the European Territorial Cooperation Programme Interreg Med, begins its journey in Kalamata.

The 1st Transnational meeting of ARISTOIL: “Reinforcement of Mediterranean olive oil sector competitiveness through development and application of innovative production and quality control methodologies related to olive oil health protecting properties”, will take place on 7 and 8 December 2016, in the facilities kindly offered by the Technological Educational Institute of the Peloponnese.

The main objective of ARISTOIL is to reinforce Mediterranean olive oil sector competitiveness and, hence, increase of olive oil producers’ income, through the development and application of innovative production and quality control methodologies leading to the production of olive oil with enhanced health protecting properties (as recognized by EU regulation 432/2012).

Eleni Aleiferi - Karathanasi
Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα