Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 10:00

Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο στον ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα

Tην Τετάρτη, 29 Αυγούστου, θα γίνει η κηδεία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, που έφυγε από τη ζωή προχθές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, επί της οδού Σκουφά, Κολωνάκι. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

Ο Γρηγόριος Σκαλκέας γεννήθηκε στην Αρεόπολη το 1928. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γενική Χειρουργική), στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Το 1964 εξελέγη Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το Τμήμα Θωρακικής και Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Χειρουργικής και οργάνωσε νέα χειρουργική κλινική. Διετέλεσε εντεταλμένος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ουρολογίας. Ίδρυσε Μονάδα Μεταμοσχεύσεων των Αθηνών (1971). Εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Ίδρυσε εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης (1974), που από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χειρουργών˙ 24 είναι τακτικοί καθηγητές Χειρουργικής σε πανεπιστήμια της χώρας, πολλοί αναπληρωτές και επίκουροι καθηγητές και διευθυντές σε μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος 47 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και κολεγίων. Πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών εταιρειών. Ξένος εταίρος της Académie de Chirurgie, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, τακτικό μέλος της Academia Europaea, Clinical Professor του Ohio State University (1977). Φίλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου. Μέλος του Ελληνο-Γαλλικού Συνδέσμου, ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Λέσχης Υγείας. Ίδρυσε πολλές νέες επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδος, καθώς και το Ελληνικό Τμήμα του Collegium Internationale Chirurgiae Digestivae. Έχει συγγράψει τέσσερα επιστημονικά βιβλία και πολλές επιστημονικές εργασίες. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας, το οποίο περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα που καλύπτουν όλη την σύγχρονη ιατροβιολογική έρευνα.
Διακρίσεις: Άρχων Μέγας Ρεφερενδάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Ανώτερος Ταξιάρχης των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος, Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής. Παράσημα από την Δημοκρατία της Μολδαβίας και από την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτής. Έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια. Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίτιμος δημότης Atlanta (Georgia), Καλαμάτας, δυτικής και ανατολικής Μάνης. Το έτος 1989 εξελέγη Ακαδημαϊκός και το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα