Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 20:16

Η επόμενη μέρα της καταστροφής στη Μεσσηνία (βίντεο, φωτογραφίες)Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία, που έπληξε τη Μεσσηνία και στέρησε τη ζωή σε 3 ανθρώπους.

 

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε αποκαλύπτοντας την τεράστια καταστροφή σε πόλεις και χωριά. Η αγροτική παραγωγή χάθηκε σχεδόν στο σύνολό της και οι αγρότες ζητούν άμεσα να υπάρξει λύση όσον αφορά στην αποζημίωσή τους αλλά και στην αποκατάσταση των υποδομών.

Ούτε τα καναλέτα έμειναν στη θέση τους στον κάμπο της Μεσσήνης, καθώς τεράστια τσιμεντένια σπασμένα κομμάτια κολυμπούν μέσα στα χωράφια, στην περιοχή του αναδασμού, όπου μεγάλη έκταση παραμένει πλημμυρισμένη.

Το δίκτυο του ΓΟΕΒ έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση, και άρδευση, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται δύσκολο για τους παραγωγούς.

Να σημειωθεί πως σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν και οι κτηνοτρόφοι του νομού, καθώς χάθηκε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου. Η επόμενη μέρα της καταστροφής σε φωτογραφίεςΔείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία στη ΜεσσηνίαΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης αναφέρει:

 

Συνάδελφοι αγρότες

Δεν φτάνει το ξεκλήρισμα που δεχόμαστε από τους την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Δεν φτάνουν οι φόροι, τα χαράτσια, οι αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ και όλα όσα μας διώχνουν το χωράφι. Ήρθε και η πλημμύρα για να μας αποτελειώσει.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από την τελευταία νεροποντή σε όλο το δήμο Μεσσήνης καθώς και τους γειτονικούς δήμους. Ο αγροτικός πληθυσμός ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με τις καλλιέργειες του κατεστραμμένες από τις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις (κηπευτικά, φιστίκια κ.α.). Ζώα πνίγηκαν, στάβλοι και άλλες υποδομές καταστράφηκαν. Πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους. Ιδιαίτερα η σταφίδα και το σύκο που ήταν στο ζενίθ της παραγωγής τους χάθηκαν ολοσχερώς. Ακόμα και αποθήκες. Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί η κτηνοτροφία με τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, χάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και όλα τα ζώα τους. Αντίστοιχα εξαφανίστηκαν ολόκληρα μελίσσια.

Σχεδόν όλο το αγροτικό δίκτυο είναι τελείως κατεστραμμένο, χείμαρροι ξήλωσαν τους αγροτικούς δρόμους, γεφύρια κατάρρευσαν.

Τώρα είναι η ώρα να μην το βάλουμε κάτω! Να διεκδικήσουμε άμεσα:

·           Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στο δήμους για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ειδικά για τις αγροτικές εκτάσεις, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά - εγγειοβελτιωτικά - αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κ.ά.).

·           Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, στο πραγματικό ύψος των ζημιών (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα) στο 100% της ζημιάς. Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει την καταγραφή. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα.

·           Οι πληγέντες συνάδελφοι να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία και σε ΟΓΑ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Έκτακτη επιχορήγηση του δήμων για αποκατάσταση ζημιών.

·           Άμεση αποκατάσταση όλου του αγροτικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων.

 

Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καμία αναμονή.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα