Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 16:09

Go On: Sabrina Valente: Η γυναίκα καλλιτέχνιδα σε πρώτο πλάνο

Go On: Sabrina Valente: Η γυναίκα καλλιτέχνιδα σε πρώτο πλάνο

Η σκηνοθέτις και χορεύτρια Sabrina Valente μιλάει για το ντοκιμαντέρ της N’Deye Seck Griot Woman που την ενέπνευσε και την εμπνέει καθημερινά.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της νεαρής σκηνοθέτιδας παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, τον Ιανουάριο και είναι ακόμη διαθέσιμο για περιορισμένες προβολές στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
Η Sabrina επισκέφθηκε την πόλη της Καλαμάτας κα συνομίλησε με το κοινό που είδε την ταινία. Γιατί δημιουργήσατε αυτή την ταινία; Έχετε κάποια προσωπική σχέση με την πρωταγωνίστρια;
Ενώ παρακολουθούσα το Ecole des Sables, στη Σενεγάλη, ως χορεύτρια, γνώρισα την N’deye Seck. Με επίκεντρο τους χορούς της μαύρης διασποράς, στο σχολείο, πολλά μαθήματα συνοδεύονταν από ζωντανά κρουστά. Μπορούσα να βιώσω από πρώτο χέρι το πάθος που μετέδιδε η N’deye καθώς διεύθυνε τα κρουστά στο σχολείο. Το πρόγραμμα ήταν δύσκολο, αλλά αποφάσισα να κάνω μαθήματα κρουστών με την N’deye στα μεσημεριανά διαλείμματα και έτσι συναντιόμασταν καθημερινά για 40 ημέρες. Σιγά σιγά την γνώρισα καλύτερα και άρχισα να γοητεύομαι όλο και περισσότερο από αυτή την γυναίκα.
Γεννημένη στο Thiès της Σενεγάλης, από οικογένεια Griots, η N’deye έμαθε να παίζει κρουστά από μικρή: Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ήδη έκανε μαθήματα με τον παππού της. Από την ηλικία των 13, η N’deye ταξίδευε στην Αφρική με θιάσους: Το αγαπημένο της όργανο είναι το sabar, αλλά κατέχει επίσης όλα τα είδη κρουστών: tama ή ομιλούν τύμπανο, doumdoum, djembe. Με το τελευταίο, η N’deye συνθέτει συναρπαστικές μελωδίες και είναι μια από τις λίγες επαγγελματίες στα κρουστά στη Σενεγάλη. Για περισσότερα από 20 χρόνια, στην Ecole des Sables του Germaine Acogny, η N’Deye δημιουργεί πρωτότυπους ρυθμούς. Μέσα από την πρωτοτυπία, τη διδακτική και την αυθεντικότητά της, η N’deye με οδήγησε στο μουσικό σύμπαν του Sabar, που είναι και το όνομα του τυμπάνου και του χορού, είναι επίσης το γεγονός, όπου το τύμπανο και ο χορός συναντώνται. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μου στη Σενεγάλη, η N’deye έγινε πολύ περισσότερο από δασκάλα, έγινε αγαπητή φίλη και συνεχής πηγή έμπνευσης. Καθώς τη γνώρισα, εμπνεύστηκα βαθιά από την προσωπική της πορεία. Ένιωσα ότι η ιστορία της έπρεπε να ακουστεί. Η N’deye φέρει μια γενεαλογία που πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Είναι μια ζωντανή εκπρόσωπος της παραδοσιακής κουλτούρας των Griot, αμφισβητώντας ανεπιτήδευτα τις κοινωνικές επιβολές. Συγκινημένη από την παρουσία της, αποφάσισα ότι έπρεπε να βρω έναν τρόπο να καταγράψω και να μοιραστώ λίγη από την ιστορία της.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη δημιουργία της ταινίας;
Το N’Deye Seck Griot Woman είναι μια ταινία χωρίς προϋπολογισμό. Δημιουργήθηκε από το πάθος και την επιθυμία να μοιραστούμε μια εμπνευσμένη ιστορία. Παίζοντας κόντρα στις πιθανότητες, ένιωσα ότι άξιζε να χρησιμοποιήσω τους λίγους πόρους που είχα για να τεκμηριώσω την πα- ρουσία της N’deye. Ο χορός στο Ecole Des Sables σήμαινε ότι είχα πολύ λίγο χρόνο για να καταγράψω αυτό που είδα στην ταινία. Για τις σχολικές σκηνές έπρεπε να χρησιμοποιήσω ένα κινητό τηλέφωνο, που είχα στο χέρι, στα διαλείμματα. Ήμουν μόνη μου. Ήταν μια πρόκληση να χειρίζομαι κάμερα, συσκευή εγγραφής ήχου και να διεξάγω μια συνέντευξη ταυτόχρονα. Μετά το τέλος του σχολείου είχαμε επίσης πολύ λίγο χρόνο για γυρίσματα, αφού η N’deye έφευγε για λίγο από τη Σενεγάλη. Μια μέρα με κάλεσε για μεσημεριανό γεύμα, και τότε έγινε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Η ταινία είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει με τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Θεωρείτε ότι η ιστορία αυτή μπορεί να εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της;
Η πρωτοβουλία της N’deye έχει ήδη εμπνεύσει πολλές νέες γυναίκες της γενιάς της και των νεότερων γενεών. Είναι ηγέτης της κοινότητας. Η προθυμία της έχει ήδη οδηγήσει πολλά κορίτσια να αλλάξουν τις κοινωνικές δυσκολίες που τους επιβλήθηκαν. Όταν η N’deye έφτασε στο Toubab Dialaw - μια μικρή κοινότητα ψαράδων - για να συμμετάσχει στη Germaine Acogny στο Ecole Des Sables, ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει μια γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Με 11 κορίτσια αυτής της κοινότητας, η N’deye άρχισε να εργάζεται σε ένα πολιτιστικό έργο, μοιράζοντας μαζί τους τη μουσική της κληρονομιά. Εκείνα τα κορίτσια που ίσως διαφορετικά πίστευαν ότι δεν μπορούσαν να παίξουν ντραμς ή καν να χορέψουν, ένιωσαν τη δύναμη να εκφραστούν και να εξελιχθούν στην καριέρα τους. Μαζί, έχουν περιοδεύσει στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, πολλές από αυτές έχουν γίνει δασκάλες ή ακόμη δουλεύουν σε αυτό που αγαπούν υπό την καθοδήγηση και την επιρροή της Ndeye.

Η N’deye κάνει ένα όνειρο να χτίσει ένα σχολείο για νέες γυναίκες, διδάσκοντάς τους ό,τι μπορεί για τον πολιτισμό και τη μουσική. Κορίτσια που διαφορετικά θα είχαν πολύ περιορισμένη προοπτική λόγω φύλου. Υπό αυτή την έννοια, η ταινία είναι μια προσπάθεια να φέρει φως σε αυτό το όνειρο και να μοιραστεί τη φωνή και το όραμα της N’deye σε πολλά κοινά. Ελπίζω σίγουρα το παράδειγμα της N’deye να εμπνεύσει τις γυναίκες στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο, να ακολουθήσουν τα πάθη και τα όνειρά τους. 

ENG

Sabrina Valente is a director and dancer and talks about her film “N’deye Sect Griot Woman” and the woman that inspired her to make it and keeps inspiring her every day.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία δωρεάν, κάνοντας εγγραφή και σύνδεση στη σελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας εδώ.

Της Αντωνίας Πτερνέα

Διαβάστε περισσότερα στο Go On #25 που κυκλοφορεί.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022