Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 17:00

Go On: Μυρτώ Μούντανου - Ρόκα - Γιατί η τέχνη δεν έχει όρια

Η Μυρτώ Μούντανου - Ρόκα είναι μια νέα κοπέλα 18 ετών, που ασχολείται ερασιτεχνικά ακόμα με την ζωγραφική, ενώ τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στην Σιγκαπούρη. Η Μυρτώ, πριν ένα χρόνο έκανε την αίτηση της στο πρόγραμμα UWC, για σχολείο στο εξωτερικό, και αφού έγινε δεκτή με υποτροφία, συνεχίζει το σχολείο. Η αγάπη της για τη ζωγραφική, τα χρώματα, τα πινέλα και τους πίνακες, γίνεται εμφανής στην συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η Μυρτώ μας μιλά για την σχέση της με τα εικαστικά, και την ζωή στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στη Σοφία Κατσιρέα

Πότε και ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την ζωγραφική;
«Η πρώτη μου επαφή ήταν σε μικρή ηλικία με παρέμβαση της μαμάς μου - η οποία ζωγράφιζε από μικρή – προκειμένου να με απασχολεί δημιουργικά. Αργότερα με τη γέννηση του αδερφού μου ο χρόνος αυτός περιορίστηκε και η ενασχόλησή μου συνεχίστηκε στη ΔΕΠΑΚ».

Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή/περίοδος της ζωγραφικής και γιατί;
«Αρχικά, θεωρώ άσχημο που στην σύγχρονη τέχνη υπάρχει μεγάλη πίεση να κάνεις την δουλειά σου τόσο ψαγμένη και με κρυφό νόημα. Όταν βλέπεις κάτι και είναι όμορφο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και άμεσο, το οποίο είναι και πιο προσιτό στο ευρύ κοινό. Προσωπικά, μου αρέσει αρκετά ο ιμπρεσιονισμός, αλλά κυρίως η κουλτούρα τέχνης που αναπτύχθηκε στο Μεξικό κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Την περίοδο εκείνη, πολλοί ζωγράφοι και καλλιτέχνες από την Ευρώπη, πήγαν στο Μεξικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια φοβερή κοινωνία καλλιτεχνών και κατ’ επέκταση φοβερά έργα».

Πως βλέπεις τα πράγματα στο εξωτερικό στον τομέα της τέχνης;
«Θα έλεγα ότι η Σιγκαπούρη συγκεκριμένα, δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την τέχνη. Ωστόσο υπάρχει το Singapore Art Week, με εικαστικές εκθέσεις παντού, τις οποίες όταν επισκέφθηκα, παρατήρησα πως μέσα από τα έργα τέχνης – τα οποία είχαν αρκετά διαφορετική κουλτούρα από αυτή που είχα συνηθίσει να βλέπω - εκφραζόντουσαν πολλές ιδέες, δεδομένου ότι οι ασιατικοί πολιτισμοί είναι πιο συντηρητικοί.

Σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη ζωγραφική;
«Ελπίζω. Καταλαβαίνω πως είναι λίγο δύσκολο, αλλά θα ήθελα να πάω σε κάποιο πανεπιστήμιο καλών τεχνών, ενδεχομένως στην Αμερική, καθώς το σχολείο στην Σιγκαπούρη διαθέτει ορισμένες υποτροφίες για εκεί. Στην Αμερική είναι πιο εύκολο να κάνεις την ζωγραφική επάγγελμα, καθώς υπάρχουν πανεπιστήμια που δίνουν ιδιαίτερη βάση στην τέχνη, ενώ παράλληλα γνωρίζεις κόσμο, κάτι το οποίο επιθυμώ. Ωστόσο, θα μου άρεσε να ασχοληθώ και με τα τατουάζ. Πρόκειται για μια ασχολία που μου αρέσει πολύ, αλλά και έναν πιο εύκολο τρόπο να κάνω αυτό που μου αρέσει».

Πως αποφάσισες να κάνεις αίτηση για το UWC;
«Γνώριζα για το πρόγραμμα ήδη, καθώς δύο γνωστοί μου είχαν γίνει δεκτοί σε αυτό και με αφορμή την επιθυμία μου να σπουδάσω σε κάποια σχολή καλών τεχνών στο εξωτερικό, έκανα αίτηση. Όταν πρωτόμαθα για το UWC, σκεφτόμουν πως είναι απλά ένας τρόπος να πάω στο εξωτερικό. Όσο το μελετούσα όμως περισσότερο, τόσο μου άρεσε, κυρίως γιατί πρόκειται για μια ενωμένη κοινότητα, πρόθυμη να βοηθήσει νέα παιδιά. Φυσικά η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν με δέχτηκαν. Τέλος θέλω να τονίσω πως όλα τα παιδιά εκεί από την αρχή ήταν τόσο πρόθυμα να βοηθήσουν το ένα το άλλο, κάτι το οποίο δεν είχα ξανασυναντήσει πουθενά».

Τι ή ποιος αποτελεί έμπνευση για εσένα;
«Από καλλιτέχνες, θα έλεγα ο Egon Schiele. Η ζωγραφική του και η ιστορία που υπάρχει γύρω από αυτήν, μου αρέσει πολύ και με εμπνέει. Λέγεται, ότι δεν ζωγράφιζε κόρες στα μάτια των πορτρέτων του, θεωρώντας ότι δεν γνώριζε καλά τον άνθρωπο που είχε απέναντι του, επομένως μόνο η γυναίκα του ήταν αυτή που σχεδιάστηκε με μάτια. Τέτοιου είδους πράγματα με εμπνέουν. Από την άλλη, επηρεάζομαι και παθιάζομαι εύκολα, ώστε όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο αποτελούν έμπνευση για εμένα».

Ξεφύλλισε το Go On #21 - Back to school

ENG
Myrto Mountanou Roka is an 18 year old amateur artist that this last year has been continuing her schooling in Singapore at the UWC program. She talks about her love for panting and her life abroad.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα