Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 13:00

Go On: Στέλιος Χαλκίτης “Η ζωή και η πολιτική είναι η μάχη της ανήθικης πρόκλησης με την ηθική…”

Συγγραφέας, στοχαστής, πολίτης του κόσμου, ανήσυχος άνθρωπος… Ο Στέλιος Χαλκίτης ζει μέσα στον κόσμο, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γύρω του, σημειώνει αντιδράσεις, ανιχνεύει προθέσεις, στοχάζεται και γράφει συνέχεια. Οι “Απαράφθορες” είναι το τελευταίο του μυθιστόρημα από τα συνολικά 5 που έχει εκδώσει και πολύ σύντομα ολοκληρώνεται ένα βιβλίο του που ξεκίνησε πριν ακόμα κυκλοφορήσει το τελευταίο του. Ένα από τα βαθιά πιστεύω του είναι πως “Η ζωή και η πολιτική είναι η μάχη της ανήθικης πρόκλησης με την ηθική…”.

Πώς αυτοπροσδιορίζεται ο Στέλιος Χαλκίτης;
Ένας συγγραφέας είναι όλα αυτά μαζί και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό γιατί ζει μέσα στον κόσμο, αλλά και παρατηρεί, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γύρω του, σημειώνει αντιδράσεις, ανιχνεύει προθέσεις, στοχάζεται επ’ αυτών, αξιολογεί, κρίνει, αλλά δεν κατακρίνει.

Πώς επεξεργάζεστε τις εμπειρίες και τις αλλαγές στην κοινωνία και τον τρόπο ζωής;
Εφόσον αποτελώ και εγώ κύτταρο αυτής της κοινωνίας, προσπαθώ να προσαρμοστώ σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην παρεκκλίνω από την εσωτερικότητά μου, έτσι όπως εγώ την έχω διαμορφώσει. Φυσικά οι πρωτόγνωρες εμπειρίες και οι ταχύτατες αλλαγές διεγείρουν την προσοχή μου και αναζητώ τα αίτια και τον σκοπό αυτών των συμπεριφορών και αυτών των επιδιώξεων. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι δεν αποκλίνουν και πολύ από παλιές επιδιώξεις. Ίδιες είναι, απλώς ο τρόπος κατάκτησής τους είναι διαφορετικός, πιο γρήγορος, πιο κυνικός και πιο αποτελεσματικός, το τίμημα βέβαια είναι πάντα βαρύ, όπως η μελαγχολία της εκπλήρωσης, η απουσία χαράς, ικανοποίησης και ευχαρίστησης και τόσα άλλα.

Είναι η τέχνη αυτή που εξαγνίζει τον άνθρωπο;
Πολλές φορές η τέχνη λειτουργεί ανακουφιστικά καθώς ξεμπλοκάρει καταχωνιασμένα συναισθήματα, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαγνίζει τον άνθρωπο καθώς αυτό απαιτεί άλλες εσωτερικές διεργασίες πολύ πιο σύνθετες.
“Οι Απαράφθορες”, το τελευταίο σας μυθιστόρημα από τα συνολικά 5 που έχετε εκδώσει, κυκλοφόρησε λίγο πριν την πανδημία. Να περιμένουμε ένα καινούργιο έργο, δημιουργημένο την περίοδο της καραντίνας;
Γράφω συνέχεια, και πολύ σύντομα ολοκληρώνεται ένα βιβλίο μου που ξεκίνησα πριν ακόμα κυκλοφορήσει το τελευταίο μου. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα ευδόκιμες, όμως η ανάγκη μου να γράφω υπερτερεί.

Πιστεύετε ότι μόνο αρνητικές συνέπειες υπήρξαν από τον εγκλεισμό ή ίσως να μάθαμε κάτι από αυτή την εμπειρία;
Θεωρώ ότι σε προσωπικό επίπεδο οι συνέπειες ήταν ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός μας. Σε άλλους ο εγκλεισμός είχε θετικά επακόλουθα καθώς βρήκαν τον χρόνο και τη δύναμη να ασχοληθούν με τον εαυτό τους σε κάθε επίπεδο, ενώ σε άλλους λειτούργησε αρνητικά καθώς η πίεση και η συνάφεια έφερε στο φως τις σκοτεινές τους εκφάνσεις.
Γενικά μιλώντας η πανδημία και ο κατά συνέπεια εγκλεισμός λειτούργησαν αρνητικά στην παραγωγή, στην οικονομία, όμως οδήγησαν την ψηφιακή τεχνολογία σε γρήγορη ανάπτυξη και «εξάπλωση». Νομίζω ότι ο απολογισμός δεν έχει γίνει ακόμα και δυστυχώς εντείνεται από τις αντίξοες συγκυρίες και εκφράσεις του παγκόσμιου βίου.

Ποιοι συγγραφείς έχουν ασκήσει επιρροή στο έργο σας;
Από μικρός έχω μπολιαστεί με τον ιό της ανάγνωσης και της μελέτης. Παρόλο που οι ανάγκες της επιβίωσης πολύ συχνά μας οδηγούν σε άλλα μονοπάτια, με την πρώτη ή και τη «μισή» ευκαιρία διαβάζω. Αγαπημένοι μου ήταν και είναι οι Ντοστογιέφσκι, Κάφκα, Ντόρις Λέσινγκ, Σαραμάγκου και άλλοι. Ανάλογα με τις εσωτερικές συνθήκες κάθε φορά εισπράττεις, αποδέχεσαι και υποδέχεσαι επιρροές.

Θέλω να κλείσω με μια φράση δική σας: “Η ζωή και η πολιτική είναι η μάχη της ανήθικης πρόκλησης με την ηθική…”. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που θα σας έκανε να αναθεωρήσετε αυτή την άποψη;
Απερίφραστα, όχι! Δυστυχώς καθημερινά επιβεβαιώνεται αυτό που είπα, και ομολογώ ότι οδυνηρή ήταν η έκφρασή μου και καθόλου αβασάνιστη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Στέλιος Χαλκίτης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγιο Όρος κλπ. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.
Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του...
• “Οι απαράφθορες”, 2020, εκδόσεις IANOS, Θεσσαλονίκη
• “De Profundis, αναμάρτητοι έρωτες”, 2017, εκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη
• “Ante Tractatum φιλοσοφικές σημειώσεις”, 2015, εκδόσεις Ρώμη, Θεσσαλονίκη
• “Marginus Morius”, 2014, Vanguard Press, Μεγάλη Βρετανία
• “Ο Λούσηρος”, 2013, εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη
• “Μάργκινους Μόριους”, 2012, εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, που έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση (2015)

* Το “Ante Tractatum φιλοσοφικές σημειώσεις” διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
ENG:
Stelios Chalkitis is a writer, philosopher and citizen of the world. He keeps thinking and writing about the world, passionate over politics, life and human rights. The “Aparafthores” is his latest of 5 books while he is finishing another one he started before this one. He firmly believes one thing: That “Life and politics is the battle between unethical and ethical”.

 

Διαβάστε κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα σαν κι αυτό στο Go On 20 πατώντας εδώ! 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα