Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 14:56

Go on: Το «χαβούζι» - Ένα τουρκικής προέλευσης μνημείο στη Μεσσήνη

Η Μεσσήνη, μια πόλη χτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Παμίσου, στο σημείο που ο Όμηρος ονόμαζε ως «Μάκαρ πεδίον», έχει μεγάλη ιστορία που κρατάει ήδη από το 400 μ.Χ. και πολλά μέρη που λίγοι γνωρίζουν, αλλά αξίζει να αναδειχθούν.

Ένα από αυτά είναι και το… «πλυντήριο» εποχής που μπορεί να συναντήσει κάποιος περνώντας από τη συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου και Θ. Τσερπέ, στη Μεσσήνη. Ο λόγος, φυσικά, για το «χαβούζι» έναν χώρο χτισμένο κατά την πρώιμη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης ως πλυσταριό.

Η λέξη «χαβούζι» προέρχεται από την τουρκική «χαβούζ» και σημαίνει δεξαμενή. Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή αποτελούμενη από μια δεξαμενή, η οποία έχει μονωθεί με υλικά της εποχής και από τη μια μεριά διαθέτει πέτρινες σκαφίδες. Οι σκαφίδες αυτές χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους, για να πλένουν τα ρούχα τους. Μια πιθανή εξήγηση για το πώς έφτανε το νερό και υπερχείλιζε τη δεξαμενή είναι ότι αυτό ίσως γινόταν μέσω κάποιων σωλήνων πήλινης κατασκευής οι οποίοι ξεκινούσαν από την πηγή του Μαυροματίου (Παμίσου).

Το χαβούζι έχει έρθει ξανά στο φως μετά από τεράστια προσπάθεια πολλών παραγόντων και με λίγες ακόμα προσθήκες εξωραϊσμού μπορεί να αναδειχθεί σε «πολιτιστικό μονοπάτι». 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Διαβάστε το 17ο τεύχος του Go on

Διαβάστε το 17ο τεύχος Go On και στην πλατφόρμα μας στο Issuu

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα