Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 11:11

Go on: Πύρινη Ρομφαία-Πρώτο Αίμα / H ζωή και η δράση του θρυλικού Μητροπέτροβα

Τα 200 έτη από το 1821 ως αφετηρία δημιουργικότητας 

Η  απόσταση των 200 ετών από το 1821 υπήρξε μία γόνιμη αφορμή για την δημιουργία έργων πολιτισμού και τέχνης.

Έργων που δεν αφορούν μόνο την αναπαραγωγή αξιών και μορφών της Εθνεγερσίας, αλλά και την ανάδειξη στιγμών ηρωικών που εμπνέουν και σήμερα μεγάλη μερίδα του λαού μας. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να εξαχθεί από τις ως τώρα καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες του Διαδικτυακού Διαύλου “Messinia View’’, που από το 2020 έως σήμερα έχει δημιουργήσει δραματοποιημένες ταινίες-ντοκιμαντέρ με θέμα το 1821 και γνωστές ή άγνωστες μορφές πρωταγωνιστών του. 

«Ψυχή» του διαύλου είναι ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής κ. Ιωάννης Κ. Μουτσούλας, από την Καλαμάτα, που σε συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Αν. Κορμά και τον σεναριογράφο κ. Γεώργιο Κουρκούτα έχουν προγραμματίσει και νέες πρωτοβουλίες, εντός μάλιστα και του 2022.

Το 1821 στον κινηματογραφικό φακό

Μετά την προβολή θεμάτων από ιστορικές μάχες (όπως η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα και η Μάχη των Στενών του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας), ακολούθησε η παρουσίαση σελίδων από την δράση μορφών της Πελοποννήσου, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, ο Μεσσήνιος Χιλίαρχος Ηλίας Κορμάς, ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, ο εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, με την συνδρομή φορέων και Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης. 

Ανάμεσα στους τελευταίους πρέπει να επισημάνουμε τον Σκοπευτικό όμιλο Παραδοσιακών όπλων Πάτρας, τον Σύλλογο Νεδουσαίων Μεσσηνίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Ηλείας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, το Κοινόν Καρυτινών, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βλυζιανών Αιτωλοακαρνανίας «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τους Ελληνομνήμονες Καλαμάτας, τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Παράδεισο Καλαμάτας, το Τμήμα απόδοσης τιμών Ανατολικής Μάνης το θεατρικό σχήμα «Οδύσσεια» Λογγάς Μεσσηνίας και άλλους αναβιωτές, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Βρυώνης.  

Η όλη απήχηση των έργων συνδυάστηκε με την καλή συνεργασία με φορείς του τόπου, αλλά και με την Ομογένεια σε Η.Π.Α. και Καναδά και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο ήδη εδώ και έναν χρόνο στις αίθουσές του προβάλλει τις ταινίες που δημιουργήθηκαν, ενώ συνέδραμε και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ τον Φεβρουάριο του 2021 στην Μεσσηνία για την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. 

Ο Μητροπέτροβας και η τιμή στη μνήμη του...

Η επόμενη μεγάλη κίνηση του ‘’Messinia View’’ αφορά στην προβολή της ζωής και της δράσης ενός Πελοποννήσιου οπλαρχηγού, που με την παρουσία του από τα τέλη ήδη του 18ου αιώνα έως το 1821 και τα μετεπαναστατικά χρόνια έγινε ζωντανός θρύλος, αλλά μετά θάνατον περιήλθε στη λήθη. 

Πρόκειται για τον Μήτρο Πέτροβα (1745-1838) ή Μητροπέτροβα, όπως έγινε ευρέως γνωστός, από την Γαράντζα Μεσσηνίας (σημερινή Άνω Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας), που έζησε και την ταραχή των Ορλωφικών, τη ζωή και τον διωγμό των Κλεφτών, για να πρωτοστατήσει (ηλικιωμένος μεν, αλλά με παντοτινή διάθεση προσφοράς, ξακουστός για το ντουφέκι του) από τον Μάρτιο του 1821 σε Καλαμάτα, Βαλτέτσι, Τριπολιτσά και αλλού. Δύο φορές φυλακίστηκε (το 1825 και το 1834) από αποφάσεις, δυστυχώς, Ελλήνων ακολουθώντας πάντα τις αποφάσεις του Κολοκοτρώνη, τον οποίο είχε διδάξει από τα πρώτα του βήματα. 

Με τίτλο «Πύρινη Ρομφαία-Πρώτο Αίμα», η ταινία για τον Μητροπέτροβα τελεί υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ενώ τα κείμενα και τους διαλόγους έχει γράψει ο φιλόλογος και συγγραφέας Γ. Κουρκούτας, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης». Και εδώ κεντρική θέση θα έχουν αναβιωτές από τους Συλλόγους που ως τώρα έχουν συνεργαστεί με το “Messinia View” σε προηγούμενες παραγωγές.  

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Φιλόλογος-συγγραφέας

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα