Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 10:48

Go on: Παιδί και γονείς - Προετοιμασία και ενημέρωση για μέλλοντες γονείς

Όσα θα χρειαστούν οι μέλλουσες μαμάδες και οι μέλλοντες μπαμπάδες για την υποδοχή και την ανατροφή του μωρού

Tο Πρότυπο Κέντρο “Μητέρα - Παιδί” στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών που διευκολύνουν

και βελτιώνουν την ανάπτυξη της οικογένειας και τις σχέσεις των μελών της.

Οι ιδρυτές του Κέντρου, Ανδρέας Πολυδώρου, μαιευτήρας - γυναικολόγος με εξειδίκευση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και Χαραλαμπία Κυριακοπούλου-Πολυδώρου, παιδίατρος με εξειδίκευση στην διατροφή νεογνού, στην μακροχρόνια πορεία τους στην μαιευτική και τη νεογνολογία αντίστοιχα, διαπίστωσαν την ανάγκη της προετοιμασίας των νέων ζευγαριών για την γονεϊκότητα και την ομαλή μετάβαση στους νέους τους ρόλους, αλλά και την ανάγκη γνώσεων για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

Έτσι, σε αυτόν τον πολυχώρο ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας βρεφών και παιδιών, προσφέρονται προγράμματα για κάθε νέα μαμά και κάθε ζευγάρι που περιμένει το παιδί του.

Πέρα από τη θεωρητική επιμόρφωση, υπάρχει εξοπλισμός και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε οι μέλλοντες γονείς να μαθαίνουν στην πράξη. Το πιο βασικό είναι το εξειδικευμένο προσωπικό, με την πολυετή πείρα που διαθέτει και το οποίο επιθυμεί να γνωριστεί με τους γονείς, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν γνώσεις κι εμπειρίες, προκειμένου να τους βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι απλά να τους δώσουν τυπικά κάποιες επιστημονικές πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, μια μέλλουσα μαμά, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων άσκησης, μπορεί να φροντίσει το σώμα της κατά την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία και να διαχειριστεί τις αλλαγές που συμβαίνουν σωματικά και ψυχικά.

Με τη γιόγκα (εκπαιδεύτρια Αιμιλία Αφεντάκη) και την υδρογυμναστική εγκύων στο νερό (εκπαιδεύτρια Μαριάννα Μπαγουρδή) η μητέρα:

  • δυναμώνει το σώμα της
  • αναπτύσσει με ασφαλή τρόπο ευλυγισία και αντοχή
  • ανακουφίζεται από πόνους, πρηξίματα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα
  • ηρεμεί το νευρικό της σύστημα

Πέρα από τη σωματική τόνωση όμως, η μητέρα μπορεί να χαλαρώνει και να αποφορτίζεται, προσφέροντας στο μωρό το ιδανικό περιβάλλον, αφού όταν χαλαρώνει εκείνη, χαλαρώνει και το παιδί.

Επίσης, οι μελλοντικοί γονείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια:

  • για να λύσουν τις απορίες τους σχετικά με την εγκυμοσύνη, τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές

που συνεπάγεται

  • να προετοιμαστούν για τον τοκετό
  • να μάθουν για την φροντίδα του νεογέννητου, το θηλασμό και όσα τους απασχολούν.

Στόχος του κέντρου είναι να τους προσφέρει τη γνώση που χρειάζονται,

να μειωθεί το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο και έτσι, να απολαύσουν

ξέγνοιαστοι την εμπειρία και κάθε νέα διαδικασία.

Με βοηθό την εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια και μαία Αθανασία Παπαγεωργίου οι γονείς παίρνουν την απαραίτητη επιστημονική πληροφόρηση, ενώ έχουν χρόνο να συζητήσουν μαζί της και να τη ρωτήσουν όλα όσα επιθυμούν.

Το σπουδαιότερο είναι ότι εξασκούνται και βιωματικά, καθώς υπάρχουν ομοιώματα βρεφών και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός. Για παράδειγμα, μπορούν να είναι έτοιμοι για διαδικασίες όπως το τάισμα και το μπάνιο του μωρού και να λύσουν τις απορίες τους σχετικά με τον ύπνο, τη θερμοκρασία και όλα τα πρακτικά θέματα που συνοδεύουν την άφιξη του μωρού στο σπίτι του.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο, είναι αυτό της ψυχολογικής προετοιμασίας, μέσα από τις Σχολές Γονέων.

Με αρωγό την Κλινική Ψυχολόγο, Ηρώ Διαμαντοπούλου, οι μελλοντικοί γονείς:

  • εντρυφούν σε θέματα ψυχολογίας
  • μαθαίνουν για τη διαμόρφωση του δεσμού γονέα - βρέφους
  • μαθαίνουν για την επίδραση της προσωπικότητάς τους στην ανατροφή

του παιδιού

  • ενημερώνονται για θέματα διαχείρισης της μεταξύ τους σχέσης. Κρίσιμο στοιχείο, καθώς ο ερχομός ενός παιδιού είναι καταλυτικός για τη σχέση του ζευγαριού, όπως αντίστοιχα και ο ερχομός των επομένων παιδιών, που επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αναμφίβολα, η υγιής βάση της σχέσης γονέων - παιδιού ξεκινά από τις πρώτες μέρες της κύησης: Επικοινωνία, Ασφάλεια, Εμπιστοσύνη και Έκφραση της αγάπης είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της σχέσης.

Τα προγράμματα του Πρότυπου Κέντρου Μητέρα - Παιδί, βοηθούν το νέο ζευγάρι να προετοιμαστεί ολοκληρωμένα, να βιώσει θετικά τις αλλαγές και να απολαύσει την ιδιαίτερη και μοναδική σχέση ζωής, που οι γονείς θα αποκτήσουν με το μωρό τους.

Μπορείτε να μιλήσετε με το προσωπικό του κέντρου και να βρείτε τα προγράμματα που σας ταιριάζουν περισσότερο, στα τηλέφωνα:

27210 90340, 69 333 44 555

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022