Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 10:37

Go On: Η Μεσσήνια σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα και η ταινία «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» στο 8ο ΔΦΝΠ

Go On: Η Μεσσήνια σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα  και η ταινία «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» στο 8ο ΔΦΝΠ

 Η Κλεώνη Φλέσσα με καταγωγή από την Καλαμάτα και όντας απόγονος του Παπαφλέσσα συνδέεται προσωπικά με την ταινία, που δείχνει με μια καινούρια, πιο τρυφερή ματιά τον ήρωα της επανάστασης.

Συνέντευξη

στην Αντωνία Πτερνέα

Η ίδια είναι σκηνοθέτις του θεάτρου και του κινηματογράφου με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Αυτή τη φορά, με την ταινία της ανοίγει τις προβολές του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα στις 8 Απριλίου και θα ταξιδέψει την ίδια στιγμή σε ακόμα 4 πόλεις της Πελοποννήσου, με το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

«Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» είναι μια ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μια παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της οποίας την εκτέλεση έχει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, που είναι διοργανωτής του φεστιβάλ. Τη φωτογραφία υπογράφει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, το animation ο Μπάμπης Αλεξιάδης και την μουσική ο Αρίωνας Γυφτάκης . Πρόσφατα η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με θερμές αντιδράσεις.

 

  • Πως προέκυψε η αρχική ιδέα για το σενάριο και ποια η προσωπική σας σύνδεση με την ταινία;

Η προσωπική μου σύνδεση βρίσκεται στις υπέροχες ηρωικές αφηγήσεις του πατέρα μου, που γέμιζαν την φαντασία  μου και κυριαρχούσαν στα παιδικά μας όνειρα, τα δικά μου και των αδελφών μου. Η οικογένειά μας  κατάγεται από τον αδελφό του Παπαφλέσσα, Θανάση Φλέσσα, ο οποίος μαζί με τα αδέλφια του, Νικήτα και  Κωσταντίνο, πολέμησαν ηρωικά, στη μάχη της Θουρίας πριν από την είσοδο του  Ιμπραήμ στην Καλαμάτα. Τα δυο αδέλφια, ο Θανάσης και ο Κωσταντίνος σκοτώθηκαν, ενώ ο Νικήτας βαριά τραυματισμένος κατάφερε να διαφύγει.

Το έναυσμα δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, ο οποίος μου ανέθεσε το έργο.

Ξεκίνησα περιτριγυρισμένη από άπειρα ιστορικά βιβλία, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνω δυναμικές της εποχής, όμως η επιστημονική στήριξη του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο μας συνδέει μια μεγάλη αγάπη και εκτίμηση, μου έδωσε το πράσινο φως να ασχοληθώ με μια τόσο δύσκολη αλλά λαμπρή περίοδο της ιστορίας μας.

 

Η πρώτη ιδέα που κυριάρχησε στο μυαλό μου γράφοντας το σενάριο, ξεκίνησε από ένα υπέροχο μοιρολόι, που ο αδελφός μου, όταν ήταν παιδί, το έλεγε σαν ποίημα στις επετείους και αναφέρει: «Του Φλέσσα η μάνα κάθεται στης Πολιανής τη ράχη, τα Κοντοβούνια αγνάντευε και τα πουλιά ρωτάει…». Και περιγράφει με γλαφυρό τρόπο όλη την ηρωική μάχη στο Μανιάκι.

Αυτό ήταν και το πρώτο κείμενο που έδωσα στον μουσικό Αρίωνα Γυφτάκη -ο οποίος είναι τζαζίστας- για να το δουλέψει μουσικά.

 

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη έμπνευσή σας;

 

Νομίζω ότι ήταν στην Ουκρανία, όταν βρέθηκα ανάμεσα στα ηλιοχώραφα μεταξύ Οδησσού και Ιασίου, όπου και εμπνεύστηκα τον ξεσηκωμό των ιερολοχιτών του Υψηλάντη που ορκίστηκαν και ξεσήκωσαν πρώτοι το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. Μία σκηνή που αγαπώ στην ταινία.

 

 

  • Γιατί επιλέξατε να εντάξετε το animation στην ταινία; Δικαιωθήκατε;

 

Αναζητώντας έναν τρόπο αφήγησης για την ιστορική περίοδο του 1821 χωρίς να χρησιμοποιήσω τα χιλιοειπωμένα  και πολύ ιδωμένα τεκμήρια, και με την πρόθεση να αποφύγω σε αυτή τη δουλειά μου τις συνεντεύξεις με τους ιστορικούς, καθώς και στοιχεία μυθοπλασίας, σκέφτηκα να βάλω animation. Μια λύση που μου έδωσε χαρά, γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα ενέτασσα στη δουλειά μου animation. Κι έτσι συνεργάστηκα με τον Μπάμπη Αλεξιάδη. Το αν τελικά δικαιώθηκε η επιλογή μου, θα κριθεί από το κοινό.

Αντίστοιχη είναι και η απόφασή μου στη χρήση της μουσικής. Δεν ήθελα να έχει η ταινία τα αναμενόμενα ακούσματα. Οπότε συνεργάστηκα με τον Αρίωνα Γυφτάκη, ο οποίος συνέθεσε τζαζ μουσική για την ταινία.

 

  • Ποιος είναι ο χαρακτήρας της ταινίας και σε τι κοινό απευθύνεται;

 

Είναι ένα ιστορικό υβριδικό ντοκιμαντέρ που θεωρώ ότι μπορεί να παιχτεί στις κινηματογραφικές αίθουσες για το ευρύ κοινό βοηθώντας το να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους μπορεί να κινηθεί στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

 

  • Έχετε κάποια ιδιαίτερη μνήμη από τα γυρίσματα;

 

Αναζητώντας  τα ίχνη του παρελθόντος προσπαθώντας να αποτυπώσω με σαφήνεια τις τάσεις της εποχής που έδρασε ο Παππούς μου ακολούθησα την πορεία του σε Κωνσταντινούπολη, τον τόπο όπου έγινε αρχιμανδρίτης, πήρε ανώτερη μόρφωση και μετά  έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

Επίσης, ακολούθησα την πορεία του ταξιδεύοντας στις περιοχές της ηγεμονίας, όπου διέπρεπαν οι Έλληνες, σε Βουκουρέστι, Ιάσιο, Οδησσό.

Από όλο αυτό το ταξίδι, έχω αφήσει την καρδία μου στην Ουκρανία και ειδικά στην Οδησσό. Η συνεργασία μου με τον Ούκρανό Dmytro Dokunov υπήρξε πολύ ουσιαστική. Η Οδησσός είναι μια πόλη στην οποία η αύρα της Ελλάδας κυριαρχεί.

 

  • Πότε και πού μπορούμε να δούμε την ταινία;

Η ταινία θα παιχτεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στις 8 Απριλίου. Εκεί, μετά την προβολή θα ακολουθήσει συναυλία του Αρίωνα Γυφτάκη, με τη μουσική που εμπνεύστηκε από την ταινία.

Άλλες προγραμματισμένες προβολές από το Φεστιβάλ είναι:   

Στην Τρίπολη 11 Απριλίου, στην Σπάρτη 13 Απριλίου, Άργος 11 Απριλίου, Δημητσάνα 13 Απριλίου, και Πάτρα 2 Μαΐου.

 

  • Κάποια highlights της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

  

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκινάει από τις 8 έως τις 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Άργος, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα και τη Δημητσάνα.

Ένα από τα οράματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, να στηρίξει και να προωθήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κινηματογραφιστές, γίνεται πραγματικότητα μέσω της συμπαραγωγής με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, για την ολοκλήρωση ενός 90λεπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία».

Επίσης, φέτος το φεστιβάλ θα έχει την χαρά να προβάλει όλες τις ταινίες με ενδογλωσσικούς υπότιτλους.

Στο Φεστιβάλ είναι επίσημη προσκεκλημένη, η αυστριακή Natalie Halla. Είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτις με διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προβληθούν 6 ταινίες της.

Θα προβάλουμε ένα αφιέρωμα σε εξαιρετικές ταινίες της υποσαχάριας Αφρικής, το οποίο θα πλαισιωθεί από  μία έκθεση μασκών από την Αφρική, του Φώτη Καγγελάρη.

Επίσης, έχουμε ένα διαγωνιστικό αφιέρωμα στην ισότητα, με ταινίες αντίστοιχης θεματικής.

Σεμινάρια για όλες τις ηλικίες και συνεργασίες με τα πανεπιστήμια θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με 19 ταινίες θα υποδεχτεί τους μαθητές.

 

  • Θα την δούμε και στους κινηματογράφους μετά το φεστιβάλ;

 

Η ταινία θα παιχτεί και στην Αθήνα αλλά ακόμα δεν είναι προγραμματισμένη αυτή η προβολή της.

 

  • Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

 

Ετοιμάζω μία ταινία μεγάλου μήκους με τον τίτλο «Η χελώνα που κρυφάκουγε τα όνειρα της Άννας» η οποία βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης της συμπαραγωγής.

Και βέβαια δουλεύουμε με πολύ ενθουσιασμό για την ολοκλήρωση και την περαιτέρω πορεία του φεστιβάλ.  

 

English:

 

Cleoni Flessa comes from Kalamata and is a descendant of Papaflessas, thus she has a very personal connection to her film, giving a tender look on the well known hero of Greek revolution of 1821. She is director of theater and cinema with many award winning films in Greek and international festivals.

The documentary will open the 8th Peloponnisos International Doc Film Festival in Kalamata on 8/4 and will travel on 4 other cities across Peloponnese in the official program. “My grandfather, Papaflessas” is a film written and directed by Cleoni Flessa, produced by the Perfecture of Peloponnese and executively produced by the Creative Documentary Center, organizer of the festival. Cinematography by Katerina Maragkoudaki and animation by Babis Alexiadis. It recently got its Greek premiere on the 24th Thessaloniki Documentary Festival.

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022