Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 11:57

Η πρώτη φωλιά της Καρέτα για το 2018 στον Λακωνικό Κόλπο

Η πρώτη φωλιά της Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο, στην παραλία του Μαυροβουνίου, εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαΐου 2018.

Από τις 25 Μαΐου έχει ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα απασχολήσει στο σύνολό του πάνω από 200 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό, παρακολούθηση και προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής.

Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Λακωνικό Κόλπο (Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, παραλία Ευρώτα από Τρίνησα μέχρι Κοκκινιά) αποτελούν τμήματα περιοχών του δικτύου Natura 2000, και υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Πρόσφατα μάλιστα θεσμοθετήθηκαν σχετικές αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς. Η σημασία των συγκεκριμένων παραλιών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν κύριες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του κόλπου του Λακωνικού και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς.

Λαμβάνοντας σαν ευκαιρία τον εντοπισμό και προστασία της πρώτης φωλιάς για φέτος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τηρώντας σωστά τα απλά διαχειριστικά μέτρα για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον αρχαιότερο επισκέπτη της περιοχής.

Υψίστης σημασίας είναι η συλλογή των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες έτσι ώστε να μην περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος ωοτοκίας για το προστατευόμενο είδος, τα οχήματα καθαρισμού να μην χρησιμοποιούνται από Μάιο έως και Οκτώβριο, καθώς και η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία (λάμπες, φακοί, φωτιές) καθώς αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδό τους από τις φωλιές. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού του πανάρχαιου ερπετού μέσα από μικρές αλλά συνειδητές πράξεις σεβασμού προς τους συντρόφους μας στον κόσμο αυτό. Καλό σας καλοκαίρι!

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά από τέλος Ιουνίου στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραπάνω παραλίες.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα