Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 18:13

«ΜΆΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΌΡΙΟΥΣ»

Με μια πλοκή που συναρπάζει τον αναγνώστη, με εικόνες γεμάτες ποίηση και τρυφερότητα σαγηνεύεται η καρδιά, φωτίζεται ο νους. Αποτελεί ένα ψυχογράφημα που αγγίζει μικρούς και μεγάλους.

Περιγράφει με απόλυτη καθαρότητα τη ζωή του κεντρικού του ήρωα, του επτάχρονου Οδυσσέα, ο οποίος ελάχιστα εμφανίζεται μπροστά μας σαν γιος, αφού πολύ γρήγορα μεταβάλλεται σε απόκληρο της ζωής και κακοποιείται στο σώμα του και στην ψυχή του σε χώρους εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Παρουσιάζεται ως ένα παιδί ευαίσθητο με έντονη εσωτερικότητα, κατατρεγμένο από τη μοίρα, που δεν θα βρει στοργή και αγάπη στο σπίτι που το φιλοξενεί και θα στραφεί στα στοιχεία της φύσης για να εναποθέσει εκεί τη σκέψη και τα προβλήματά του. Μα ούτε το επίσημο σχολικό περιβάλλον θα σταθεί κοντά στον μικρό Οδυσσέα. Μόνο μια νέα φωτισμένη δασκάλα θα του προσφέρει παιδαγωγική και εκπαιδευτική στήριξη μέχρις ότου «αι βουλαί των ανθρώπων» θα την απομακρύνουν από κοντά του. Ο μικρός Οδυσσέας μεγαλώνοντας μετασχημάτισε τη θλίψη σε δύναμη και πίστη και άρχισε να προχωρεί όλο και πιο βαθιά στην εσωτερική του αναζήτηση. Ο συγγραφικός προβολέας, μαγευτικός και εμπνευσμένος μυθογράφος και ηθογράφος, ανάβει για να φωτίσει τη ζωή και των άλλων ολοζώντανων χαρακτήρων που θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική εξέλιξη του Οδυσσέα. Με διεισδυτική και καθαρή ματιά απευθύνεται τόσο στη νόηση όσο και στον συναισθηματικό μας κόσμο. Μιλάει για την αδικία της κοινωνίας, για τον σκληρό αγώνα της επιβίωσης, για το «ζωντανό πανεπιστήμιο των ανθρωπίνων αξιών» και «τα νοικιασμένα αισθήματα των ανθρώπων». Ψάχνει να βρει απαντήσεις στους  υπαρξιακούς του προβληματισμούς.

 

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Βιβλία: «Μάργκινους Μόριους», 2012, εκδόσεις Ζήτη, που έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, «Marginus Morius», Vanguard Press, 2014, «Ο Λούσηρος», 2013, εκδόσεις Ζήτη, «ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σημειώσεις», 2015, εκδόσεις Ρώμη, που διδάχτηκε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες», 2016, εκδόσεις Πηγή και «Οι Απαράφθορες», 2020, εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον Στέλιο Χαλκίτη, στο: https://www.chalkitis.gr/

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα