Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 14:05

Να γίνει γιορτή για την Καλαμάτα το Φεστιβάλ Κιθάρας

 Αν έπρεπε να επιλέξουμε 10 ανθρώπους στην Καλαμάτα, που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους δράση -εκπροσωπώντας τον χώρο της τέχνης και συγκεκριμένα της μουσικής ο Αντώνης Κουφουδάκης θα ήταν ανάμεσά τους.

Παιδί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, με αμέτρητες σπουδές στη μουσική, καλλιτεχνικός σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, βραβεία σε διαγωνισμούς κιθάρας, με κορυφαίο το 1ο Βραβείο στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Κιθάρας, συμμετοχές σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό και συνεργασίες με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και πολλά άλλα που επιβεβαιώνουν τη μουσική του πορεία αλλά και παιδεία. Το πλούσιο βιογραφικό του δεν σταματά όμως εκεί, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, ενός πάρα πολύ επιτυχημένου θεσμού, του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, διοργανώνεται και φέτος, ενώ από 21 Μαρτίου έως 21 Ιουνίου προβάλλει μικρά μουσικά βίντεο διαδικτυακά, βιντεοσκοπημένα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, τιμώντας τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Astor Piazzolla. 

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική και συγκεκριμένα με την κιθάρα; Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε αρχικά;

Συνήθως, τα παιδιά ξεκινούν σε μικρή ηλικία την ενασχόλησή τους με τη μουσική ύστερα από την προτροπή των γονιών τους. Δεν πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του παιδιού. Στην περίπτωσή μου αυτό που πυροδότησε την αγάπη μου για την κιθάρα ήταν τα ερεθίσματα και τα βιώματα που είχα στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Είστε από το 2008 καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Το κομμάτι της διδασκαλίας τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

Οι επιλογές μας είναι η ταυτότητά μας. Έχω επιλέξει να πορευτώ με τη διδασκαλία. Δεν είναι όλη μου η ζωή αλλά είναι η δουλειά μου και τη δουλειά μου θέλω να την κάνω με αξιοπρέπεια, με αγάπη, με σεβασμό απέναντι στα παιδιά και συνεχή ενημέρωση για το αντικείμενό μου. Η προσέγγισή μου είναι μαθητοκεντρική χωρίς καμία ελιτίστικη διάθεση.

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και διαγωνισμούς κιθάρας. Ο θεσμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα αγαπηθεί από το κοινό σε τέτοιο βαθμό ώστε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα τα ρεσιτάλ κιθάρας να πραγματοποιούνται σε κατάμεστες αίθουσες χωρητικότητας άνω των τετρακοσίων θέσεων! Οι προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί την πόλη μας μέσω του Φεστιβάλ είναι διεθνούς φήμης σολίστ. Το Φεστιβάλ διαθέτει μία εξαιρετική ιστοσελίδα (www.kalamataguitarfestival.gr) όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί αναλυτικά. 

Τι άλλο να περιμένουμε;

Οι στόχοι μας για φέτος δεν μπορούν αντικειμενικά να ταυτιστούν με τις επιθυμίες μας και τα όνειρά μας για το μέλλον του Φεστιβάλ. Πρόκειται για μία covid έκδοση. Με έμπνευση τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Astor Piazzolla οι σπουδαστές του Ωδείου μέσα από την προβολή μικρών μουσικών βίντεο μάς ταξιδεύουν στις γειτονιές του Buenos Aires. Οι προβολές των βίντεο πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας Vimeo έως τις 21 Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα μουσικής). H ανταπόκριση του κόσμου μάς γεμίζει με μεγάλη χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει», λέει ο λαός. Πόσω μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Με μικρά και σταθερά βήματα θα πορευτούμε και φέτος. Ο επόμενος στόχος μας είναι η διοργάνωση του Διαγωνισμού κιθάρας «Γ.Μηλιαρέσης» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Ευελπιστούμε το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας να είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη και να μπορέσουμε να το γιορτάσουμε, όπως του αξίζει.

Αυτό που πυροδότησε την αγάπη μου για την κιθάρα ήταν τα ερεθίσματα και τα βιώματα που είχα στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

 

Antonis Koufoudakis is among the people who stand out for their art and cultural activities in Kalamata. He was a student of the Music School of Kalamata, with numerous studies in music. He is the artistic advisor of the International Guitar Festival of Volos. He has also won awards in guitar competitions and has participated in recitals and chamber music concerts and concerts in Greece with Greek composers and many others. Antonis is the artistic director of the Guitar Festival in Kalamata.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα