Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 13:10

Διήμερο μνήμης και ιστορίας στο Μαίναλο


Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το διήμερο μνήμης και ιστορίας Σάββατο 28 Κυριακή 29 Μαΐου 2018 με θέμα «Μαίναλον : Στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων».

Την διοργάνωση ανέλαβαν ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων , τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας , με τη συμμετοχή της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου , της Χορωδίας «Ορφέας» Τρίπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης.
Το Σάββατο το απόγευμα έγινε επίσκεψη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, όπου υπάρχουν εγχάρακτα σημειώματα, επιγραφές και εικόνες από κρατούμενους της κατοχής. Στη συνέχεια μεταβήσαν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο όπου άρχισε η ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.
Μετά τους χαιρετισμούς του Ηλία Νικολακόπουλου, Προέδρου των ΑΣΚΙ, του Αθανάσιου Μπουζέτου , Προέδρου του ΣΑΟΟ, και του Ευάγγελου Μαντζουράνη, εκπροσώπου της ΕΔΙΑΠ, το λόγο πήρε ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης, γραμματέας των ΑΣΚΙ, που μίλησε για τον Σπ. Ασδραχά. Στη συνέχεια ο Θ. Χωματάς, πρώην πρόεδρος του ΣΑΟΟ, αναφέρθηκε στους αγώνες των κλεφτών στην Αρκαδία και στο Μαίναλο. Συγκινητική ήταν η ομιλία της Ελένης Πόταγα, γλύπτριας, αδερφής του Μάθιου Πόταγα, η οποία αναφέρθηκε στη θυσία του αδερφού της, τον οποίον εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 02.05.1941 έξω από τη Βυτίνα. Ο Κώστας Μπρούσαλης ,εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μίλησε για τους αγώνες των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των ΑΣΚΙ, τόνισε τη συμβολή των αρχείων και ιδιαίτερα των ΑΣΚΙ στην Ιστορία. Μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, τραγούδησαν τρία κλέφτικα τραγούδια και η χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Αθανασοπούλου, ερμήνευσε τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Την εκδήλωση συντόνισε ο π. βουλευτής και μέλος του ΣΑΟΟ Κώστας Ζαχαριάς.
Την Κυριακή το πρωί 85 πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Τρίπολη για τα Κανελλάκια, όπου έλαβε χώρα η νικηφόρα μάχη των ανταρτών κατά των Γερμανών στις 24 Ιούνη του 1944. Πριν τα Κανελλάκια, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον τόπο θυσίας του Μάθιου Πόταγα, στη θέση γέφυρα Κουτρουμπή έξω από τη Βυτίνα. Εκεί μας περίμενε η Ελένη Πόταγα, με μέλη της οικογένειάς της. Συνεχίζοντας φτάσαμε στα Κανελλάκια και από εκεί ξεκίνησε η πορεία για το Λυμποβίσι.
Στο Λυμποβίσι επισκεφτήκαν το σπίτι των Κολοκοτρωναίων και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Χρυσοβίτσι και το Μουσείο Δασικής Ιστορίας. 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα