Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 17:01

Ποδηλατάδα με αντίκες αναβιώνουν οι Κρητικοί

Την ποδηλατάδα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 στην Κρήτη, αναβιώνουν και φέτος στους Αποστόλους,  οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Μινώα, ενώ δωρεάν θα είναι η συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών με αντίκες και σύγχρονα ποδήλατα.

Ήδη, για την ποδηλατάδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί στους Αποστόλους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και άνοιξε κατάλογος συμμετοχών με πολίτες απ’ όλη την Κρήτη, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να πάρουν μέρος με δικό τους ποδήλατο ή που θα ενοικιάσουν. Αφετηρία της ποδηλατάδας, θα είναι η έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, απ’ όπου θα ξεκινήσουν ποδηλάτες όλων των ηλικιών και θα ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή 19 χιλιομέτρων, με στάση για ξεκούραση σε κάθε χωριό, καταλήγοντας στην περιοχή Λιβάδες Θραψανού χώρος που προσφέρεται για αναψυχή. Στο σημείο του τερματισμού θα απονεμηθούν  αναμνηστικά διπλώματα και έπαινοι.  

Ο 8ος ποδηλατικός γύρος Πεδιάδος, θα είναι μια γιορτή για το ποδήλατο, μια μοναδική εμπειρία με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων  και με πολλούς επισκέπτες, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και αποτελεί τη συνέχεια μιας διοργάνωσης που έγινε θεσμός και αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού και υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Η αναβίωση του ποδηλατικού δρόμου, αποτελεί μια δράση που έχει άμεση σχέση με την ιστορία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει νοσταλγικά το παρελθόν, τότε που στις δεκαετίες του ’50 και το ’60  δεκάδες ποδήλατα κυκλοφορούσαν στα πεδινά χωριά της Κρήτης ως μέσο μετακίνησης για αγρότες, τεχνίτες μαθητές. Παράλληλα, στέλνει ένα μήνυμα για τη σύγχρονη εποχή και το μέλλον, στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την σωματική άσκηση «Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη ποδηλατάδα, να θυμηθούμε τα παλιά και να στείλουμε μηνύματα, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωματική άσκηση…», δήλωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών Μαρία Δαμιανάκη.  Η ίδια, αναφερόμενη στον επιτυχημένο θεσμό, ευχαριστεί για τη συνδιοργάνωση τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε. Ηρακλείου, το Δήμο Μινώα, όλους τους χορηγούς – υποστηρικτές της διοργάνωσης, αλλά και τους εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες που κάθε χρόνο συμμετέχουν και στηρίζουν το θεσμό.

Αρχίζουν οι εγγραφές για την ποδηλατάδα

Η κα Δαμιανάκη ενημερώνει ότι η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν. Για όσους δεν έχουν ποδήλατο αλλά επιθυμούν να μετάσχουν στην ποδηλατάδα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα διαθέτουν ποδήλατα προς ενοικίαση στην τιμή των δέκα ευρώ.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν τις συμβουλές ασφαλείας που προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους, σωστή λειτουργία ποδηλάτου, υπεύθυνη δήλωση γονέων για τα ανήλικα παιδιά, κίνηση στα όρια της βόλτας χωρίς υπερβολική ταχύτητα – επικίνδυνους ελιγμούς κ.α.

Οργανωτική Επιτροπή – Δηλώσεις συμμετοχών:

Μαρία Δαμιανάκη            ΠΣ Αποστόλων     6976471830

Γιώργος Στειακάκης         ΠΣ Σαμπά             6946260472

Γιώργος Παπαδακάκης     ΠΣ Ζωφόρων        6976578622

Γρηγόρης Καλογερίδης    ΠΣ Βόνης              6973040672

Γιώργος Αδαμάκης           ΠΣ Γαλατά            6972551767

Νίκος Κελαράκης             ΠΣ Θραψανού       6979974609 .

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα